Foto: PA Wire/Scanpix/LETA

Maskavas mērs Sergejs Sobjaņins atklājis, ka 2019. gadā pilsētā tiks pilnībā pabeigta līdzšinējās novērošanas kameru tīkla nomaiņa pret visaptverošu sejas atpazīšanas sistēmu, ziņo militārais portāls "Janes".

Novērošanas sistēmas galvenais elements ir tā dēvētais mākslīgais intelekts, kas reālajā laikā analizē kameru uzņemtos attēlus, atpazīst sejas un nosaka indivīdu dzimumu un vecumu. Sistēma tiesībsargājošajām struktūrām palīdzēs īsā laikā atrast meklētas personas, izsekot tās, kā arī uzkrāt informāciju par katra cilvēka gaitām.

Maskavas mērija apgalvojot, ka jaunievedums palīdzēs cīnīties ar noziedzību. Medijs atzīmē, ka Krievijas galvaspilsētā jau patlaban noziedzības līmenis ir zemāks nekā vidēji citos valsts reģionos. Daļēji uzstādītās sistēmas testa režīma laikā tiesībsargiem jau esot izdevies aizturēt vairāk nekā 50 meklētas personas, no kurām vairākas no policijas bēguļojušas jau vairākus gadus.

Plašās personu izsekošanas iespējas gan raisa bažas par to izmantošanu, lai vērstos pret Krievijas opozīciju, piemēram, novēršot nesankcionētas pulcēšanās, izķerot opozīcijas līderus un izsekojot politiķiem un amatpersonām netīkamas personas viņu ikdienas gaitās.

Jau šogad Maskava esot paguvusi nomainīt ap 40% novērošanas kameru – kaimiņvalsts megapolē jau ap 160 000 kameru. Tas jau ļāvis Krievijas mēra oficiālajā interneta vietnē "Mos.ru" paziņot, ka Maskavā ir viena no plašākajām novērošanas sistēmām ar sejas atpazīšanas funkciju.

Pabeidzot jaunās sistēmas ieviešanu, sejas atpazīstošo kameru "acis" atradīšoties visos lielākajos transporta un gājēju plūsmu mezglos, tostarp visās 259 metro stacijās. Jau līdz šim novēroti tiekot arī vairums daudzmiljonu pilsētas daudzdzīvokļu māju rajonu pagalmu un kāpņu telpu.

Savukārt piekļuve sistēmai esot ap 16 000 lietotāju – galvenokārt policijas, kā arī citu federālo un reģionālo drošības iestāžu darbiniekiem, teikts mēra interneta vietnē. Plašākā pieeja esot policijai, bet pārējām iestādēm tā piešķirta atbilstoši atbildīgajiem apgabaliem vai atbildības zonām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!