Foto: PantherMedia/Scanpix

Ķīna svētdien izsaukusi ASV vēstnieku, lai protestētu pret Ķīnas telekomunikāciju milža "Huawei Technologies" finanšu direktores Menas Vaņdžou aizturēšanu Kanādā, kā arī pieprasītu, lai ASV atsakās no savas prasības par Menas izdošanu.

Ministrija Menas aizturēšanu raksturoja kā "ārkārtīgi sliktu" soli.

"Ķīnas puse pret to noteikti iebilst un stingri mudina Savienotās Valstis uzskatīt par ļoti svarīgu Ķīnas nopietno un taisnīgo nostāju," teikts Ārlietu ministrijas paziņojumā, kas tika izplātīts pēc tam, kad ārlietu ministra vietnieks Le Juičens bija izsaucis vēstnieku Teriju Branstedu.

Mena tika aizturēta 1. decembrī Vankūveras pilsētā, trešdien pavēstīja Kanādas Tieslietu ministrija. ASV ir pieprasījušas viņas izdošanu.

Laikraksts "The Wall Street Journal" (WSJ) aprīlī ziņoja, ka ASV varasiestādes ir sākušas izmeklēšanu par Irānai noteikto sankciju pārkāpšanu no “Huawei” puses.

Mena ir arī "Huawei" direktoru padomes priekšsēdētāja vietniece un uzņēmuma dibinātāja Žeņa Dženfeja meita.

"Huawei" ir viens no pasaulē lielākajiem telekomunikāciju iekārtu un pakalpojumu nodrošinātājiem, bet ASV valdības nacionālās drošības amatpersonas uzskata, ka šī uzņēmuma ciešās saites ar Ķīnas valdību padara to par drošības risku.

Ķīnas vēstniecība Kanādā trešdien pauda protestu pret "Huawei" finanšu direktores aizturēšanu un aicināja viņu nekavējoties atbrīvot.

"Huawei" ceturtdien paziņoja, ka uzņēmumam nav zināms par nekādu likumpārkāpumu, ko būtu izdarījusi uzņēmuma finanšu direktore.

Menai, kas Kanādā bija ieradusies ar tranzīta avioreisu, draud vēl "neprecizētas apsūdzības" Ņujorkas Austrumu apgabala tiesā, informēja "Huawei".

"Uzņēmumam ir sniegts ļoti maz informācijas par šīm apsūdzībām, un tam nav zināms par nevienu Menas likumpārkāpumu," teikts "Huawei" paziņojumā.

"Kompānija tic, ka Kanādas un ASV tieslietu sistēmas galu galā nonāks pie taisnīga slēdziena."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!