Foto: Reuters/Scanpix

Bijušais ASV valsts sekretārs Rekss Tilersons ir paziņojis, ka prezidents Donalds Tramps bijis "nedisciplinēts" un vairākkārt gribējis pārkāpt likumu, savukārt Tramps uz to piektdien atbildēja, ka bijušais viņa valdības loceklis Tilersons bijis "dumjš kā akmens".

Tilersons, kuru Tramps martā atcēla no valsts sekretāra amata, ceturtdienas vakarā sniegtā retā intervijā nemēģināja noliegt savas sliktās attiecības ar Trampu.

"Es domāju, ka tas daļēji bija tāpēc, ka mēs acīmredzami esam pilnīgi atšķirīgi pēc stila. Mums nebija kopīgas vērtību sistēmas," Tilersons sacīja žurnālistam Bobam Šīferam no telekanāla "CBS News", kas pārraidīja šīs intervijas fragmentu.

"Man nācās viņam pateikt: Labi, prezidenta kungs, es saprotu, ko jūs gribat darīt, bet jūs to nevarat darīt šādā veidā – tas pārkāpj likumu, tas pārkāpj līgumu."

"Viņš kļuva tiešām neapmierināts," sacīja Tilersons. "Es domāju, ka viņš nogura no tā, ka es biju tas, kurš katru dienu viņam sacīja, ka to nevar darīt un ka ir jāparunā par to, ko mēs varam darīt."

Tramps pēc dažām stundām pauda sašutumu asā tvītā, rakstot, ka Tilersonam "nebija garīgo spēju, kas vajadzīgas" valsts sekretāra amatā.

"Viņš bija dumjš kā akmens, un es nevarēju tikt no viņa vaļā pietiekami ātri. Viņš bija ellīgi slinks. Tagad ir pavisam cita spēle, labs noskaņojums Valsts departamentā!" tvītoja Tramps prezidenta lidmašīnā "Air Force One", atgriežoties no noziedzībai veltītas konferences Kanzassitijā.

Tramps atzinīgi novērtēja Tilersona pēcteci valsts sekretāra amatā Maiku Pompeo, kurš "lieliski dara darbu".

Tramps martā atlaida Tilersonu no valsts sekretāra amata, lēmumu skaidrojot ar "ķīmijas" problēmu abu sadarbībā. 13 mēnešos, ko Tilersons pavadīja šajā amatā, starp viņiem vairākkārt izcēlās domstarpības Trampa politikas dēļ.

Bijušais naftas kompānijas "Exxon Mobil" vadītājs Tilersons bija bez valdības darba pieredzes un nebija ticies ar Trampu, kad viņš tika nominēts valsts sekretāra amatam.

"Man tas bija izaicinājums – no disciplinētās, lielā mērā uz procesu orientētās "ExxonMobil Corp." sākt strādāt pie cilvēka, kurš ir ļoti nedisciplinēts, kuram nepatīk lasīt, kurš nelasa brīfingu ziņojumus, kuram nepatīk iedziļināties daudzu lietu detaļās," teica Tilersons savā intervijā Hjūstonā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!