Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ukrainas Aizsardzības ministrija piektdien brīdinājusi Krieviju, ka drīzumā sūtīs savus jūras spēku kuģus cauri Kerčas šaurumam.

Krievijas bruņotie spēki 25. novembrī Kerčas šaurumā sagrāba trīs Ukrainas jūras spēku kuģus, kas aizvesti uz Kerčas ostu Krievijas okupētajā Krimā. Sagūstītos 24 ukraiņu jūrniekus Krievija apcietinājusi uz diviem mēnešiem un nogādājusi Maskavā.

Ukraina uz to reaģēja, ieviešot karastāvokli valstī uz 30 dienām. Šādu soli Ukraina nespēra pat pēc Krimas okupācijas.

Karastāvokļa ietvaros Ukraina ir pastiprinājusi uz robežas ar Krieviju izvietotos spēkus un veikusi daļēju rezervistu mobilizāciju.

Ukrainas aizsardzības ministrs Stepans Poltoraks piektdien žurnālistiem paziņoja, ka Ukraina drīzumā gatavojas sūtīt karaflotes kuģus cauri Kerčas šaurumam, piebilstot, ka "pretējā gadījumā Krievija pilnībā okupēs Azovas jūru".

Ukrainai ir ostas gan Melnajā jūrā, gan Azovas jūrā, kuras saista Kerčas šaurums, kas atdala Krimu no Krievijas.

Ukrainas robežapsardzes dienests ziņo, ka pastiprināto pārbaužu un kavēšanās dēļ Krievijas pusē piektdien šauruma abās pusēs iestrēguši vairāk nekā 140 kuģi. Robežapsardzes dienests apsūdzējis Krieviju par satiksmes nobloķēšanu Ukrainas kuģiem.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) dalībvalstu ministru sanāksmē Romā iepriekš šodien noraidīja iespēju, ka 25. novembrī Kerčas šaurumā sagūstītie 24 Ukrainas jūrnieki varētu tikt atbrīvoti vai apmainīti.

Lavrovs sacīja, ka ir pāragri runāt par iespējamo gūstekņu apmaiņu, kamēr Krievija nav pabeigusi incidenta izmeklēšanu un Ukrainas jūrnieki nav saukti tiesas priekšā par Krievijas robežas šķērsošanu.

Lavrovs arī komentēja Vācijas ārlietu ministra Heiko Māsa ierosinājumu paplašināt EDSO novērošanas misiju tā, lai tā aptveru arī Azovas jūru. Lavrovs sacīja, ka Krievijai nav nepieciešama nekāda novērošana šajā apgabalā.

Krievijas tiesībsardze Tatjana Moskaļkova šodien žurnālistiem pavēstīja, ka apmeklējusi trīs aizturētos Ukrainas jūrniekus, kuri incidentā tika ievainoti un pašreiz tiek turēti Maskavas cietuma slimnīcā. Moskaļkova sacīja, ka runājusi ar viņiem un guvusi iespaidu, ka apkalpe "nav zinājusi, ka pastrādā noziegumu".

Tikmēr tiesa Krimā šodien uz piecām dienām aizturējusi advokātu Emīlu Kurbedinovu, kurš pārstāv vienu no aizturēto kuģu komandieriem. Tiesa atzina advokātu par vainīgu ekstrēmistisku materiālu izplatīšanā, 2013. gadā publicējot ierakstu kādā no sociālajiem tīkliem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!