Foto: PA Images/Scanpix/LETA

Čehijas izlūkdienests šogad likvidējis krievu spiegu tīklu, pilnībā paralizējot tā darbību, piektdien paziņojis pretizlūkošanas dienesta BIS vadītājs Mihals Koudelka.

Viņš sacīja, ka pēdējo piecu gadu laikā novērsta vairāku desmitu Krievijas un Ķīnas spiegu darbošanās Čehijā.

BIS ikgadējā ziņojumā, kas tika publiskots pirmdien, brīdināts par Krievijas un Ķīnas spiegu aktivitātēm un secināts, ka Krievija stāvējusi aiz kiberuzbrukumiem Čehijas Ārlietu ministrijai.

Taču Čehijas prezidents Milošs Zēmans noraidīja izlūkdienesta ziņojumu, paziņojot, ka tajā izteiktajiem apgalvojumiem trūkstot pierādījumu.

Savukārt Čehijas premjerministrs Andrejs Babišs noraidījis prezidenta kritiku, paziņojot, ka viņa valdībai nav sūdzību par izlūkdienesta ziņojumu.

BIS ziņojumā teikts, ka uzbrukumi Čehijas Ārlietu ministrijai bijuši daļa no Krievijas Federālā Drošības dienesta (FDD) kampaņas "Turla" un Krievijas militārā izlūkdienesta GRU kampaņas APT28.

Līdzīgus uzbrukumu piedzīvojušas arī citas Eiropas valstis.

BIS atklāja, ka uzbrukumā, kas sākās 2016. gada sākumā, uzlauzti 150 e-pasti. Tobrīd Čehija ziņoja, ka tas bijis sarežģīts uzbrukums un eksperti uzskata, ka to veikusi cita valsts.

BIS ziņojumā teikts, ka vēl viens atsevišķs uzbrukums sācies 2016. gada decembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!