Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Francijas varasiestādes paziņojušas, ka plānoto plašo protestu dēļ sestdien tiks slēgti vairāki muzeji, veikali un tūristu iecienītas vietas, arī Eifeļa tornis un Luvras muzejs, ziņo “Reuters”.

"Mēs nevaram uzņemties risku, kad mēs zinām draudus," medijiem teica Francijas kultūras ministrs, piemetinot, ka sestdien pilsētā grasās iziet gan galēji labēji, gan galēji kreisi noskaņotie protestētāji.

Tiks slēgts Eifeļa tornis, Luvras muzejs, Orsē muzejs, divas operas, kā arī Lielais laukums netālu no Elizejas laukiem.

Sestdien būs jau ceturtā nedēļa, kad Francijas teritorijā norisinās protesti pret degvielas nodokļa paaugstināšanu. Francijas premjerministrs Eduārs Filips pauda, ka sestdien tiks norīkoti 65 tūkstoši policistu, lai nepieļautu pagājušās nedēļas masu nekārtības, kad protestētāji dedzināja mašīnas un izlaupīja veikalus netālu no Elizejas laukiem.

Jau ziņots, ka plānoto protestu dēļ atceltas arī dažas no plānotajām futbola čempionāta spēlēm.

Parīzes policija aicinājusi netālu no Elizejas laukiem esošo veikalu un restorānu īpašniekus sestdien nestrādāt. Tika lūgts arī visās Parīzes ielās noņemt lietas, ko protestētāji varētu izmantot mešanai.

Valdība apsver iespēju arī izmantot pašlaik pretterorisma patruļās izvietoto karaspēku, lai aizsargātu publiskās ēkas.

Pēdējās divās nedēļas nogalēs protesti Parīzē pārauguši vardarbībā un vandālismā, un varasiestādes bažījas, ka tas pats atkārtosies arī šajās brīvdienās.

Tā dēvēto dzelteno vestu kustību sākotnēji izraisīja valdības lēmums paaugstināt akcīzes nodokli degvielai, bet pakāpeniski tā izvērsusies daudz plašākos protestos, atspoguļojot vispārējo sabiedrības neapmierinātību ar Makrona politiku.

Tāpat jau ziņots, ka Francijas valdībā apstiprināts, ka degvielas nodoklis 2019. gadā netiks paaugstināts, taču protestētāji to nodēvējuši tikai par "pirmo soli" un solījuši cīņu turpināt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!