Foto: Sputnik/Scanpix/LETA

Krievija atsāks ražot vidējā un tuvā rādiusa darbības raķetes, ja ASV izstāsies no 1987. gadā parakstītā līguma, kurš paredz to aizliegšanu, paziņojis Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

Otrdien ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo paziņoja, ka Krievijai tiek dotas 60 dienas laika, lai atgrieztos pie INF līgumā noteikto punktu izpildes, brīdinot, ka pretējā gadījumā Vašingtona no šīs vienošanās izstāsies. Putins izteicās, ka ASV apsūdzības pret Krieviju izmanto kā ieganstu, lai izstātos no vienošanās, ziņo aģentūra "Reuters".

Krievijas prezidents norādīja, ka vairākas valstis ražo raķetes, kuras aizliedz 1987. gada vienošanās, bet Maskava un Vašingtona, parakstot šo līgumu, ir apņēmušās ierobežot savu arsenālu.

"Tagad šķiet, ka mūsu Amerikas partneri domā, ka situācija ir mainījusies tik ļoti, ka arī ASV ir nepieciešams šāds ierocis. Kāda ir mūsu atbilde? Vienkārša: tādā gadījumā mēs arī to [vidējā un tuvā rādiusa darbības raķešu ražošanas atsākšanu] darīsim," paziņoja Putins.

1987. gadā starp ASV un PSRS parakstītais INF līgums aizliedz visas tuva un vidēja darbības rādiusa raķetes ar vai bez kodolgalviņas, izņemot no jūras palaižamus ieročus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!