Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV senatori pēc tikšanās ar Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) amatpersonām paziņojuši, ka ir pārliecināti par Saūda Arābijas kroņprinča Mohammeda bin Salmana (attēlā) saistību ar žurnālista Džamala Hašogi slepkavību, vēsta raidsabiedrība BBC.

Ievērojamais Saūda Arābijas karaliskās ģimenes kritiķis Hašogi pazuda 2. oktobrī pēc ieiešanas Saūda Arābijas konsulātā Stambulā. Saūda Arābija sākumā noliedza Turcijas paziņojumus, ka Hašogi konsulātā nogalināts, taču vēlāk atzina slepkavības faktu.

Rijāda saistībā ar slepkavību apsūdzējusi 11 personas, bet noliedz, ka izlūkdienestu darboņi, kas nogalināja žurnālistu, būtu darbojušies kroņprinča uzdevumā.

Pēc otrdien notikušas tikšanās ar CIP direktori Džinu Haspelu Senāta Ārlietu komisijas biedri nežēloja skarbus vārdus.

Senators Lindsijs Grahams norādīja, ka ir "liela pārliecība", ka kroņprincis bin Salmans ir saistīts ar slepkavību. Dienvidkarolīnas republikānis saūdarābu karaliskās ģimenes pārstāvi raksturoja kā "traku", "bīstamu" un "graušanas bumbu".

"Te nav kūpoša stobra, te ir kūpošs zāģis," Grahams komentēja Hašogi ķermeņa iespējamo sadalīšanu konsulātā Turcijā. Viņš norādīja, ka nevar atbalstīt Saūda Arābijas dalību karā Jemenā vai ieroču pārdošanu šai valstij, kamēr vien kroņprincis būs pie varas.

Tam piekrīt arī demokrātu senators Bobs Mendezs, norādot, ka ASV būtu jāsūta skaidrs signāls, ka šādas darbības uz pasaules skatuves nav pieņemamas.

Cits senators Bobs Korkers, izmantojot kroņprinča iniciāļus, žurnālistiem uzsvēra: "Man nav nekādu jautājumu par to, vai kroņprincis MBS pasūtīja slepkavību."

"Ja viņš stātos tiesas priekšā, viņš tiktu notiesāts 30 minūšu laikā," papildināja republikāņu senators. Korkers pieļauj, ka prezidents Donalds Tramps, atsakoties atzīt kroņprinča vainu žurnālista slepkavībā, ir piedevis Saūda Arābijai.

Senāts plāno balsot par rezolūciju apturēt ASV militāro atbalstu Saūda Arābijas vadītajai koalīcijai Jemenas pilsoņu karā.

ASV prezidents Donalds Tramps ir saņēmis kritiku par pienācīgu Saūda Arābijas režīma nenosodīšanu. Tramps ir teicis, ka CIP secinājumi par kroņprinča saistību ar slepkavību nav pārliecinoši.

Pagājušajā nedēļā ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo un Aizsardzības ministrs Džims Matiss senatoriem norādīja, ka nav tiešu pierādījumu par kroņprinča saistību ar slepkavību.

CIP iepriekš ziņoja, ka kroņprincis "gandrīz droši" ir pasūtījis Hašogi slepkavību. Izlūkdienesta rīcībā esot pierādījumi, ka kroņprincis sazinājies ar Saūdu al Kahtani, kurš esot pārraudzījis žurnālista slepkavību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!