Foto: AP/Scanpix/LETA

Turcijas Apelāciju tiesa ceturtdien apstiprinājusi cietumsodu par terorisma propagandu vienam no vadošajiem Turcijas kurdu politiķiem, bijušajam Tautas demokrātiskās partijas (HDP) līdzpriekšsēdētājam un parlamenta deputātam Selahatinam Demirtašam, pavēstīja viņa advokāts Kerems Altiparmaks.

Tiesa apstiprinājusi četru gadu un astoņu mēnešu cietumsodu, sacīja advokāts. Demirtašs atradās pirmstiesas apcietinājumā kopš 2016. gada novembra.

Spriedums apelācijas tiesā sagrāvis jelkādas cerības, ka Demirtašs varētu tikt atbrīvots, norādīja Altiparmaks.

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) 20. novembrī aicināja Turciju atbrīvot Demirtašu, kurš 2016. gadā tika aizturēts, pamatojoties uz apsūdzībām terorismā.

ECT atzina, ka Demirtašs aizturēts uz "saprātīgu aizdomu" pamata, bet viņa paturēšanai apcietinājumā nav bijuši pietiekami iemesli.

Turcijas prezidents Radžeps Tajips Erdogans noraidīja ECT lēmumu, paziņojot, ka tas neesot saistošs un ka Turcija to apstrīdēs.

ECT arī nolēma, ka Turcijai jāizmaksā Demirtašam 10 000 eiro liela kompensācija par nodarīto kaitējumu un jāsedz viņa tiesu izdevumi par 15 000 eiro.

45 gadus vecais Demirtašs bija apsūdzēts vairākos noziegumos, arī par terorisma propagandu.

Viņš noliedz, ka būtu vainīgs, un apgalvo, ka visas šīs apsūdzības ir politiski motivētas.

Jūnijā Demirtašs no cietuma kandidēja prezidenta vēlēšanās, kurās palika trešajā vietā, iegūstot 8,4% balsu.

HDP, kas Turcijā ir legāla politiska partija, Erdogans uzskata par ārpus likuma izsludinātās Kurdistānas Strādnieku partijas (PKK) atzaru.

Kopš neveiksmīgā 2016. gada puča Turcija izvērsusi represijas pret HDP atbalstītājiem, bet Erdogans Demirtašu nodēvējis par teroristu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!