Foto: PA Images/Scanpix/LETA

Lielbritānijas valdībai nāksies pilnībā publicēt juridisko atzinumu par premjerministres Terēzas Mejas panākto "Brexit" vienošanos pēc tam, kad likumdevēji ceturtdien atzina, ka kabinets izrādījis necieņu parlamentam, atsakoties to darīt.

Par sešu opozīcijā esošo partiju iesniegto rezolūciju balsoja 311 parlamenta apakšnama locekļi, bet 293 to noraidīja.

Leiboristi pieprasījuši, lai valdības augstākā tieslietu padomnieka atzinums tiktu publiskots pirms nākamajā otrdienā gaidāmā parlamenta balsojuma par Mejas panākto vienošanos par Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības (ES).

Savukārt konservatīvo pārstāve Andrea Līdsoma, kas atbildīga par kabineta sakariem ar parlamentu, paziņoja, ka kabinets uz to "atbildēs" trešdien.

Līdsoma piebilda, ka konsultēsies ar Apakšnama privilēģiju komiteju, lai noskaidrotu lēmuma konstitucionālās konsekvences.

Tikmēr parlamenta apakšpalātas spīkers Džons Berkovs, kas arī pārstāv torijus, norādīja, ka tas esot "neiedomājami", ka deputātiem liegta pilnīga informācija, pirms tie lemj vai atbalstīt vienošanos ar ES.

Valdības augstākais tieslietu padomnieks Džefrijs Kokss sava atzinuma kopsavilkumu publiskoja pirmdien, norādot, ka pilnīga tā publiskošana būtu pretrunā ar valsts nacionālajām interesēm.

Leiboristi apsūdzēja valdību par "apzinātu atteikšanos pildīt" parlamenta pagājušā mēneša lēmumu, ar kuru tika pieprasīta pilnīga augstākā tieslietu padomnieka galīgā atzinuma iesniegšana.

Pēc otrdienas balsojuma Apakšnama privilēģiju komitejai jālemj, kuri ministri ir par to atbildīgi un kāds sods tiem piemērojams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!