Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV otrdien NATO ministru sanāksmes laikā pauda, ka izstāsies no vidējas un tuvas darbības rādiusa kodolbruņojuma līguma, ja Krievija nemainīs savu rīcību attiecībā uz līguma pārkāpumiem, ziņo “Reuters”.

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo pauda, ka Krievijai tiek dotas 60 dienas laika, lai tā mainītu savu rīcību vai arī ASV uzsāks sešu mēnešu garo izstāšanās procesu.

Viņš norādīja, ka Krievija ir izvietojusi raķetes, kas savā rādiusā spēj sasniegt Eiropu. "Tās rādiuss rada tiešus draudus Eiropai" teica Pompeo.

NATO ārlietu ministri pauž vienprātību ar ASV un secina, ka Krievijas Federācija ir attīstījusi un testējusi līgumā aizliegtās raķetes, tādējādi pārkāpjot ne tikai kodollīgumu, bet arī apdraudot Eiroatlantisko drošību, paziņojumā norāda Ārlietu ministrija (ĀM).

Ārlietu ministrijas vērtējumā ASV paziņojuma mērķis ir dot iespēju Krievijai atgriezties pie līguma saistību izpildes, tādējādi to saglabājot.

"Diemžēl, neskatoties uz ASV un NATO sabiedroto atkārtotiem aicinājumiem pēdējo gadu laikā, Krievija ir turpinājusi pārkāpt INF līguma nosacījumus. Ārlietu ministrija ir vienisprātis ar NATO sabiedrotajiem, ka situācija, kurā ASV vienpusēji ievēro līgumu, nav ilgtspējīga un neveicina Eiroatlantiskās telpas drošību," pauda ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Ministrija paziņojumā norāda, ka Krievijas rīcība attiecībā uz kodollīgumu ir jāskata plašākā kontekstā, ņemot vērā Krievijas rupjos starptautisko tiesību pārkāpumus Ukrainā un Gruzijā, mēģinājumus vājināt arī citus bruņojuma kontroles instrumentus, kā arī īstenotās agresīvās militārās mācības tuvu NATO sabiedroto valstu robežām.

"Šāda Krievijas rīcība neliecina par vēlmi konstruktīvi iesaistīties drošības stiprināšanā Eiroatlantiskajā telpā un prasa stingru atbildi, kas apliecinātu NATO alianses atturēšanas un aizsardzības spēju efektivitāti," teikts ĀM paziņojumā.

Kodollīgumu par vidējās un tuvās darbības rādiusa raķešu likvidāciju 1987. gadā noslēdza PSRS līderis Mihails Gorbačovs un ASV prezidents Ronalds Reigans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!