Foto: EPA/Scanpix/LETA

Vairāk nekā 50 advokāti no Krievijas izteikuši gatavību aizstāvēt Ukrainas jūrniekus, kurus 25. novembrī Krievijas sagūstīja reizē ar trīs Ukrainas karaflotes kuģiem pie Kerčas šauruma, vēsta "Novaja gazeta".

To pastāstīja ukraiņu aizsardzību organizējošais advokāts Nikolajs Polozovs. Ir izveidots to advokātu saraksts, kuri pauduši vēlmi pievienoties lietai, viņš atklāja.

"Aizsargāt Ukraiņu karagūstekņus vēlmi izteica vairāk nekā 50 advokāti, starp tiem ir krimieši, maskavieši, advokātu apvienību pārstāvji un atsevišķi advokāti. Rīt ar sarakstu došos uz Kijevu, kur to izskatīs starpiestāžu grupa un tiks pieņemts lēmums," paskaidroja Polozovs.

Viņš atzīmē, ka Federālais drošības dienests (FDD) līdz šim tā arī nav reaģējis uz iesniegumu nosaukt šīs lietas izmeklētāju. Tāpēc viņš pirmdien nav varējis piekļūt savam aizstāvamajam jūrniekam.

Vēstīts, ka 25. novembrī Krievijas krasta apsardzes kuģi Melnajā jūrā pie Kerčas šauruma taranēja un atklāja uguni pa Ukrainas kuģu grupu. Visi trīs Ukrainas kuģi – velkonis un divi bruņukuteri – tika sagūstīti kopā ar to apkalpēm (24 cilvēki).

Ukraina savus jūrniekus ir atzinusi par karagūstekņiem un pieprasa to nekavējošu atbrīvošanu.

Jūrnieki un kuģi tika nogādāti Krievijas okupētās Krimas pilsētā Kerčā, kur tiesa ukraiņu jūrniekus apcietināja uz 60 dienām, apsūdzot tos Krievijas robežas pārkāpšanā. Vēlāk gūstekņi nogādāti Maskavā.

Saistībā ar notikumiem ūdeņos pie Krimas, Ukrainā uz 30 dienām izsludināts karastāvoklis.

Ukrainas ģenerālprokuratūra otrdien publicējusi video (ukraiņu valodā), kurā rekonstruēti 25. novembra notikumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!