Foto: EPA/Scanpix/LETA

Sestdien Francijā, Marseļā notiekošajos protestos 80 gadus veca sieviete mirusi no tā, ka viņai trāpījis caur logu lidojošs asaru gāzes baloniņš, ziņo raidsabiedrība BBC.

Sieviete dzīvoja netālu no vietas, kur sestdien atradās protestētāji. Brīdī, kad viņa taisīja ciet žalūzijas, viņai sejā trāpīja kāda protestētāja mests asaru gāzes baloniņš. Sieviete tika nogādāta slimnīcā, taču mira operācijas laikā, ziņo vietējie mediji.

Francijas iekšlietu ministrs pauda, ka vismaz 136 tūkstoši cilvēku ir piedalījušies svētdien notiekošajos protestos, atbalstot "Dzelteno vestu" kustību, kas pauž neapmierinātību ar augstiem degvielas nodokļiem un dārgajām dzīvošanas izmaksām.

Kustības pārstāvji ir atcēluši otrdien plānoto vizīti ar Francijas premjerministru. Mediji ziņo, ka mierīgāk noskaņoti kustības dalībnieki, kas ir teikuši, ka būtu gatavi sarunām ar valdību, ir saņēmuši draudus savai dzīvībai.

Dzelteno vestu kustības pārstāvji pirmdien ir aicinājuši valdību atkāpties, tā vietā aicinot "īstu komandieri kā Pjēru de Viljē". Viņš ir bijis Francijas armijas spēku virspavēlnieks, kurš atkāpās pēc tam, kad ar Francijas prezidentu Emanuelu Makronu nevarēja vienoties par budžeta samazinājumu.

Protesti viscaur valstī turpinās arī pirmdien. Aptuveni 50 "dzeltenās vestes" ir bloķējušas pieeju galvenajam degvielas terminālim ostā, netālu no Marseļas, un degvielas uzpildes stacijām sāk beigties degviela. Dažās pilsētās tiek noteikti ierobežojumi, cik daudz degvielas ir atļauts iegādāties.

Aptuveni 100 vidusskolēni dažādās pilsētās piedalās demonstrācijās, protestējot pret izglītības un eksāmenu reformām. Jau ziņots, ka arī neatliekamās palīdzības dienestu ekipāžas ir pievienojušās protestiem. Vēl nav īsti skaidrs, vai skolēnu grupas un veselības nozarē strādājušie sevi pieskaita pie "dzelteno vestu" kustības.

Parīzes mēre Anna Hidalgo norādīja, ka svētdienas protesti ir nesuši aptuveni trīs līdz četru miljonu eiro lielus zaudējumus.

Kopš demonstrāciju sākuma pirms divām nedēļām, miruši trīs cilvēki, taču viens atrodas kritiskā stāvoklī slimnīcā, ziņo policijas pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!