Foto: SIPA/Scanpix/LETA

ASV prezidents Donalds Tramps pirmdien ierosinājis noorganizēt sarunas ar Ķīnas un Krievijas līderiem, lai apturētu "nekontrolējamo" bruņošanās sacensību.

Tramps oktobrī paziņoja, ka Savienotās Valstis izstāsies no Līguma par vidējā un tuvā darbības rādiusa raķešu likvidāciju (INFT), apgalvojot, ka Krievija ir pārkāpusi šo līgumu, izstrādājot spārnoto raķeti 9M729. Kritiķi bažījas, ka ASV izstāšanās izraisīs jaunu bruņošanās sacensību ar Krieviju.

Tramps tobrīd sacīja, ka papildinās Amerikas kodolieroču krājumus līdz "cilvēki nāks pie prāta."

Šorīt Tramps tviterī pauda pārliecību, ka nākotnē viņš un Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins un Krievijas prezidents Vladimirs Putins sāks sarunas par "milzīgās un nekontrolējamās" bruņošanās sacensības apturēšanu.

"ASV šogad iztērēja 716 miljardus dolāru (630 miljardus eiro). Trakums!" viņš piebilda.

Tramps nedēļās nogalē G20 samita laikā Argentīnā tikās ar Sji. Abi līderi panāca pamieru tirdzniecības karā, kas izraisījies starp abām valstīm.

Lai gan Tramps atcēla Argentīnā plānoto tikšanos ar Putinu, abiem līderiem bija neformāla saruna samita laikā.

INFT 1987. gadā Vašingtonā parakstīja toreizējais ASV prezidents Ronalds Reigans un Padomju Savienības līderis Mihails Gorbačovs.

Atbilstoši līgumam abas puses iznīcināja gan konvencionālās, gan kodolraķetes ar tuvu darbības (500 - 1000 kilometri) un vidēju (1000 - 5500 kilometri) darbības rādiusu, kā arī šo raķešu palaišanas iekārtas. Raķešu iznīcināšana tika pabeigta 1991. gadā, un pavisam tika iznīcinātas 2692 raķetes. Līgums neattiecas uz jūrā bāzētajām raķetēm.

Ķīna šajā līgumā nepiedalījās.

Konkrēts datums, kad ASV izstāsies no līguma, nav noteikts, atstājot laiku iespējamajam izlīgumam, kas varētu iesaistīt tajā arī Ķīnu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!