Latvija patlaban izraugās vidēja darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēmas, ar kurām papildināt un modernizēt Bruņotos spēkus. Ņemot vērā Latvijas vēlmes un iespējas, latviešiem "varētu būt piemērotas" Norvēģijas uzņēmuma "Kongsberg" ražotās NASAMS sistēmas, raksta militārais portāls "Janes".

Latvijas Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Garisons Berlīnes drošības konferencē novembra izskaņā norādījis, ka Latvija vēlas iepirkt vidēja darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēmas. Tādējādi tiktu papildināts Bruņotie spēku pretgaisa aprīkojums, kurā jau ir maza rādiusa pārnēsājamās gaisa aizsardzības sistēmas "Raytheon FIM-92 Stinger" un īpaši maza rādiusa gaisa aizsardzības sistēmas "Saab RBS-70".

"Esam lūguši NATO veikt tirgus izpēti, lai atrastu atbilstošu sistēmu, kas papildinātu mūsu rīcībā jau esošos "Stinger" simtus," Garisons teicis. Jautāts, kādu reakciju šāds iepirkums varētu izsaukt no Krievijas puses, Garisons atbildējis, ka Latviju tas neuztraucot. Viņš arī atzīmējis, ka sistēmas iepirkums netiek steigts un nav tūlītēja prioritāte.

Valsts sekretārs nav minējis potenciālos ražotājus vai sistēmas, tikai minējis, ka "Raytheon" ražotās "Patriot" sistēmas būtu "par daudz". Attiecīgi "Janes" raksta, ka vidēja darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēma ar mazāku veiktspēju, kāda turklāt jau ir pasūtīta kaimiņvalstī Lietuvā, ir "Kongsberg" NASAMS.

Raķetes NASAMS ražo Norvēģijas valstij piederošais aizsardzības rūpniecības uzņēmums "Kongsberg Defence & Aerospace". Tās var nolidot vairākus desmitus kilometru un notriekt mērķi 15 kilometru augstumā.

Lietuvas Aizsardzības ministrija par plāniem iegādāties NASAMS paziņoja aptuveni pirms gada, bet plānots, ka tās tiks piegādātas 2020. gadā. Lai gan konkrēta darījuma summa tolaik netika nosaukta, zināms, ka vidēja darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēmu iegādei un modernizācijai no 2018. gada līdz 2020. gadam no Lietuvas valsts budžeta paredzēts piešķirt 122,4 miljonus eiro.

Militārie speciālisti vairākkārt uzsvēruši, ka pretgaisa aizsardzība ir viens no vājākajiem aizsardzības punktiem Baltijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!