Foto: Sputnik/Scanpix/LETA

Starptautiskais pētnieciskās žurnālistikas centrs "Bellingcat" konstatējis, ka Ukrainas karaflotes kuģi, kuriem 25. novembrī uzbruka Krievija, tika apšaudīti starptautiskajos ūdeņos. Tādu secinājumu žurnālisti izdarījuši, veicot brīvā piekļuvē esošo fotogrāfiju un videomateriālu analīzi.

Cita starpā vienā no Krievijas Aizsardzības ministrijas telekanāla "Zvezda" videomateriāliem, kas veikts dažu simtu metru attālumā no Ukrainas artilērijas kutera "Berdjansk", redzams beramkravu kuģis, kas incidentā nebija iesaistīts. Izmantojot kuģu novērošanas vietnes "MarineTraffic" datus, "Bellingcat" konstatējis, ka tas visu 25. novembrī bijis noenkurots Kerčas šaurumā vienā un tajā pašā vietā.

Tādējādi radusies iespēja iegūt datus par Ukrainas kuģu atrašanās vietu Krievijas uzbrukuma brīdī un secināt, ka kuteris "Berdjansk" atradies 22,72 kilometrus no Krimas krasta un vairāk nekā 500 metru attālumā no Krievijas par saviem teritoriālajiem ūdeņiem pasludinātās zonas.

Veicot uz kuģa "Berdjansk" šāvienu radīto caurumu analīzi, pētnieki secinājuši, ka "Krievijas armija šāva nevis tāpēc, lai kuģi izsistu no ierindas, bet lai tieši ekipāžai nodarītu kaitējumu". Krievijas robežsardzes kuģis "Don" Ukrainas velkoni "Jani Kapu" taranējis vismaz četras reizes. Par to liecina videoieraksti, kā arī bojājumu raksturs, norāda centrs.

Pētnieki min, ka Ukrainas kuģi, visticamāk, kādā brīdī atradušies Krievijas par saviem teritoriālajiem ūdeņiem pasludinātajā zonā okupētās Krimas piekrastē, kā arī Krievijas ūdeņos pie Kerčas šauruma. Tomēr apšaudes brīdī kuģi jau bijuši starptautiskajos ūdeņos. Ukraina skaidro, ka tās kuģiem ir tiesības netraucēti braukt caur Kerčas šaurumu atbilstoši līgumam, kas ar Krieviju noslēgts 2003. gadā.

Spriedze Krievijas un Ukrainas attiecībās pieaugusi kopš 25. novembra, kad Krievijas bruņotie spēki Kerčas šaurumā sagrāba trīs Ukrainas jūras spēku kuģus, kas aizvesti uz Kerčas ostu Krievijas okupētajā Krimā. Sagūstītos 24 ukraiņu jūrniekus Krievija apcietinājusi uz diviem mēnešiem un nogādājusi Maskavā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!