Foto: EPA/Scanpix/LETA

Turcijas prezidents Radžips Tajips Erdogans ir pieprasījis Saūda Arābiju izdot aizdomās turamos rakstnieka Džamala Hašogi nāvē, vēsta raidsabiedrība “BBC”.

Pēc G20 samita apmeklēšanas viņš pauda, ka Hašogi lieta nav figurējusi valstu līderu sarunās, un ka tikai Kanādas premjerministrs Džastins Trudo pacēlis šo tēmu.

BBC ziņo, ka Erdogans apsūdz Saūda Arābijas autoritātes pretrunās un melos, mainot savu stāstu un atsakoties dalīties informācijā ar Turcijas izmeklētājiem. Erdogans pēc samita arī pauda, ka Saūda Arābijas kroņprincis G20 samita laikā Argentīnā ir devis situācijas "neticamu skaidrojumu", argumentējot, ka Saūda Arābiju nevar vainot, līdz noziegums tiek pierādīts.

Viņš piebilda, ka ir nepieciešams, ka aizdomās turamie no Saūda Arābijas tiek izdoti Turcijai, lai tur tiktu tiesāti. Erdogans pauda, ka slepkavība ir bijusi tests visai pasaulei, bet ka viņš nevēlējies nodarīt kaitējumu Saūda Arābijas karaliskajai ģimenei. Viņš piebilda, ka slepkavības atrisinājums būtu arī karaliskās ģimenes interesēs.

Saūda Arābija saistībā ar rakstnieka slepkavību ir sodījusi vienpadsmit cilvēku, bet nav ziņu par to, ka tā ir gatava tos sūtīt uz Turciju.

Tiek noliegts, ka Saūda Arābijas princis būtu saistīts ar slepkavību. Arī ASV prezidents Donalds Tramps un citas ASV amatpersonas noliedz viņa saistību, lai gan Centrālā izlūkošanas pārvalde tam ir guvusi pārliecinošus pierādījumus.

Jau ziņots, ka ASV dzīvojušais laikraksta "The Washington Post" līdzstrādnieks un Saūda Arābijas kroņprinča Mohammeda bin Salmana kritiķis, Saūda Arābijas pilsonis Hašogi 2. oktobrī tika nogalināts Saūda Arābijas konsulātā Stambulā, kur viņš bija ieradies, lai saņemtu laulībām ar Turcijas pilsoni nepieciešamos dokumentus.

Saūda Arābija sākotnēji noliedza, ka tai būtu jebkas zināms par to, kas noticis ar Hašogi, bet vēlāk apgalvoja, ka 59 gadus vecais žurnālists konsulātā Stambulā zaudējis dzīvību dūru cīņā, līdz visbeidzot atzina, ka žurnālists nogalināts ar iepriekšēju nodomu pastrādātā slepkavībā. Saūda Arābijas prokuratūra noliegusi, ka kroņprincis būtu saistīts ar Hašogi slepkavību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!