Foto: AFP/Scanpix/LETA
Rumānijā tūkstošiem cilvēku sestdien svin valsts simtgadi, valstī par godu apvienošanās dienai notiekot militārajām parādēm.

Apvienojot visas provinces - Transilvāniju, Banātu, Krišānu, Maramurešu, Besarābiju un Bukujinu - ar Rumānijas karalisti, 1918. gada 1. decembrī tika izveidota mūsdienu Rumānija.

Milzīgas militārās parādes notiek galvaspilsētā Bukarestē un Transilvānijas pilsētā Alba Julijā, kur pirms simts gadiem tika pasludināts par Transilvānijas un Rumānijas apvienošanos.

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo piektdien pateicās Rumānijai par tās kā NATO dalībvalsts ieguldījumu drošībā pasaulē un Melnās jūras reģionā un piedalīšanos misijās Afganistānā un Irākā.

Kā teikts viņa paziņojumā, Vašingtona ir kopā ar Rumāniju "tās centienos uzturēt demokrātiskās vērtības un likuma varu, kas ir pamats ekonomiskajai izaugsmei un labklājībai".

Tomēr sestdienas vakarā Bukarestē iecerēts protests pret tiesu sistēmas reformām, kuras asi kritizē Eiropas Savienība, norādot, kas varētu apdraudēt likuma varu un demokrātijas vērtības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!