Foto: DELFI

Nīderlandes valsts dzelzceļa kompānija NS ir nolēmusi izveidot komisiju, kas izmaksātu kompensācijas holokaustā izdzīvojušajiem un viņu radiniekiem par to, ka Otrā pasaules kara laikā transportēja ebrejus uz nacistu nometnēm, raksta BBC.

Kompānijas lēmums "mācīties, godināt un atcerēties mūžīgi" sekoja pēc Salo Millera kampaņas, kura vecāki bija aizvesti un nogalināti Aušvicā, kad viņam bija pieci gadi.

Viņš nolēma rīkoties, kad uzzināja, ka Francijas valdība ar ASV ir vienojusies par 60 miljonu ASV dolāru (gandrīz 53 miljoni eiro) kompensācijas fondu, kurā nauda tiek sadalīta starp tūkstošiem holokaustā izdzīvojušo un viņu radiniekiem.

Aptuveni 107 000 ebreju tika nogādāti Vesterborkas tranzītnometnē Nīderlandē un deportēti, galvenokārt, uz nāves nometnēm Aušvicā un Sobiborā, no kuriem izdzīvoja tikai 5000, raksta BBC.

NS sacīja, ka ir nolēmusi izvairīties no legālas cīņas vairākus gadus pēc tam, kad Francijas dzelzceļa uzņēmumam SNCF tika uzlikts pienākums atlīdzināt savu lomu Otrajā pasaules karā par 76 000 franču ebreju deportēšanu.

SNCF par to atvainojās 2010. gadā un vienojās par kompensācijas apmēru, kad ASV likumdevēji draudēja atbrīvot valstij piederošo kompāniju no esošajiem dzelzceļa līgumiem.

"NS izpildīja Vācijas rīkojumu padarīt vilcienus pieejamus," pagājušajā gadā holandiešu televīzijai teica Nacionālā Vesterborkas memoriāla pārstāvis Dirks Mulders. "Vācieši par to samaksāja un teica, ka NS bija jānāk klajā ar grafiku, un kompānija darīja to bez iebildumiem."

Saskaņā ar Nīderlandes sabiedriskās raidorganizācijas NOS aprēķiniem, NS, pēc mūsdienu aplēsēm, par ebreju transportēšanu no Nīderlandes līdz Vesterborkas nometnei, saņēma aptuveni 2,5 miljonus eiro.

Vesterborka kļuva par tranzīta nometni 1941. gadā un pirmās deportācijas notika 1942. gada 15. jūlijā. Pēdējais vilciens aizgāja 1944. gada 13. septembrī, vedot 279 ebrejus. Tāpat izvesti tika arī 245 sintu un romu tautības pārstāvji.

"Es nedomāju, ka es būtu uzdrošinājies sapņot par šo rezultātu," Salo Millers emocionālā intervijā teica holandiešu televīzijai. "Man tas nozīmē, ka NS atzina, ka šīs sāpes nav aizgājušas. Bēdas joprojām pastāv ļoti daudziem ebrejiem."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!