Foto: ITAR TASS/Scanpix/LETA

Krievijas prezidents Vladimirs Putins, pirmo reizi komentējot svētdien notikušo Krievijas uzbrukumu Ukrainas kuģiem Kerčas šaurumā, to nodēvējis par "nelielu incidentu" un provokāciju Ukrainas prezidenta vēlēšanu priekšvakarā.

"Tā ir provokācija, ko organizēja pastāvošā vara, uzskatu, ka arī pie varas esošais prezidents nākamā gada martā Ukrainā gaidāmo prezidenta vēlēšanu priekšvakarā," runājot investīciju forumā "Krievija sauc!", sacīja Putins.

"Tas taču ir robežincidents. Nekas vairāk," sacīja Putins, pats uzdodot jautājumu, kāpēc Kijeva nav izsludinājusi karastāvokli 2014. gadā, kad, pēc Putina teiktā, "Krima nolēma pievienoties Krievijai", bet Donbasā notika smagas kaujas, izmantojot tankus, artilēriju un "pat aviāciju".

"Tas bija cits, vērienīgs gadījums," skaidroja Putins. "Un nekāds karastāvoklis netika ieviests! Bet tagad ir neliels incidents Melnajā jūrā un ir izsludinājuši karastāvokli. Tas acīmredzami tiek darīts vēlēšanu dēļ."

Kā skaidroja Putins, sabiedriskās domas aptaujās prezidenta amata kandidātu vidū Ukrainas prezidents Petro Porošenko, kurā vārdu Putins gan ne reizi neizrunāja, "atrodas aptuveni piektajā vietā", "viņam ir izredzes pat neiekļūt otrajā kārtā".

Tāpēc, kā skaidroja Putins, Ukrainas prezidents nolēmis "kaut ko darīt", "lai situāciju saasinātu", radītu šķēršļus konkurentiem, pirmkārt jau no opozīcijas spēkiem.

Porošenko nolēma izsludināt karastāvokli pēc tam, kad svētdien Krievijas robežsardzes kuģis Kerčas šaurumā uzbruka Ukrainas jūras spēku velkonim un diviem bruņu kuteriem. Ukrainas kuģi tika sagrābti un aizvesti uz Kerčas ostu Krievijas okupētajā Krimā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!