Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV nacionālās drošības padomnieks Džons Boltons un valsts sekretārs Maiks Pompeo aicinājuši Kosovu izmantot iespēju atrisināt nesaskaņas ar Serbiju, ziņo "Radio Brīvā Eiropa/ Radio Brīvība" (RFE/RL).

"Serbijai un Kosovai pienācis laiks panākt vienošanos," pēc tikšanās ar Kosovas prezidentu Hašimu Tači mikroblogošanas vietnē "Twitter" rakstīja Boltons, piebilstot, ka ASV ir gatava palīdzēt abām valstīm sasniegt šo mērķi. Tači soctīklos arī pauda optimismu un pateicās Boltonam par atbalstu, ko Kosovai izrādījusi Donalda Trampa administrācija, vēsta RFE/RL.

Dienu iepriekš Tači tikās ar Maiku Pompeo, kurš aicināja Kosovu izmantot "šo unikālo iespēju panākt vēsturisku, visaptverošu normalizācijas vienošanos ar Serbiju" dialoga procesā, kuru nodrošinātu Eiropas Savienība, paziņojumā informēja ASV valsts departamenta pārstāve Hetere Nauerte.

Aizvadīto mēnešu laikā Serbijas-Kosovas attiecībās par vienu no centrālajiem jautājumiem kļuva Serbijas priekšlikums savstarpēji apmainīties ar teritorijām. Serbu rosinātais plāns ir sekojošs: Serbijas kontrolē pāriet Kosovas teritorijas ziemeļu daļas, bet Prištinas pārraudzībā nonāk Serbijas dienvidos esošais Presevas apvidus, kurā dzīvo liels skaits albāņu.

Serbijas politiķi, kā arī analītiķi norāda, ka šāda teritorijas apmaiņa ļautu abām valstīm pārvarēt gadiem ilgās nesaskaņas un tuvoties ES dalībvalsts statusam. Tomēr ir politiķi, kas uz šo ideju raugās skeptiski un tajā saredz potenciālus riskus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!