Foto: Kadrs no video

Sociālajos tīklos izplatījies video, kurā redzams, kā Krievijas krasta apsardzes kuģis pie Kerčas taranēja Ukrainas velkoni.

Video filmēts no Krievijas kuģa komandtiltiņa un tajā dzirdams, kā krievu valodā tiek dots rīkojums taranēt Ukrainas kuģi (brīdinājums: dzirdama necenzēta leksika).

Savukārt Ukrainas armijas Ģenerālštābs pirmdien publiskojis Ukrainas kuģu sagrābšanā iesaistīti Krievijas armijnieku sarunas krievu valodā.

Vēstīts, ka Krievija svētdien pie Kerčas šauruma, kas ir vienīgā pieeja Azovas jūrai, sagrābusi trīs Ukrainas spēku kuģus. Krievija ar tankkuģa palīdzību bloķēja Ukrainas kuģu ceļu uz Mariupoles ostu.

Saskaņā ar 2003. gadā noslēgtu līgumu starp Maskavu un Kijevu, abu valstu kuģi var brīvi ceļot caur Kerčas šaurumam Azovas jūrā. Tas gan netraucēja Krievijai paziņot, ka Ukrainas kuģi iebraukuši Krievijas teritoriālajos ūdeņos.

Šis incidents ievērojami eskalējis spriedzi Krievijas un Ukrainas attiecībās, kuras ir saspringtas kopš 2014. gada, kad Krievija okupēja Ukrainas Krimas pussalu un sāka apbruņot separātistus Donbasā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!