Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Slovākijas premjerministrs Pēters Pelegrīni svētdien apliecinājis, ka viņa valsts neparakstīs pretrunīgi vērtēto Apvienoto Nāciju Organizācijas Globālo migrācijas paktu, pievienojoties virknei citu ANO dalībvalstu, kas par šādu lēmumu pavēstījušas iepriekš.

"Būdams premjerministrs, es noraidu migrācijas pakta tekstu un nepieņemu, ka tas tiek attiecināts uz Slovākiju," laikrakstam "Sme" sacījis valdības vadītājs.

Slovākijas ārlietu ministrs Miroslavs Lajčaks piektdien draudēja atkāpties no amata, ja valdība paktu neparakstīs, paziņodams, ka viņam nav pieņemama valdības piekāpšanās labējo populistu spiedienam.

Pelegrīni norādījis, ka ir informējis Lajčaku par savu lēmumu, cerot, ka viņš to pieņems un turpinās kalpot valstij neatkarīgi no saviem personiskajiem uzskatiem.

Tiesiski nesaistošais ANO Globālais migrācijas pakts tika pabeigts jūlijā, un decembrī to plānots oficiāli parakstīt ANO samitā Marokā, bet janvārī oficiāli apstiprināt ar ANO Ģenerālās Asamblejas rezolūciju. Pakta mērķis ir atvērt legālās migrācijas ceļus, lai varētu labāk vadīt arvien pieaugošo migrantu plūsmu.

Par atteikšanos šo dokumentu parakstīt jau iepriekš paziņojušas ASV, Austrālija, Austrija, Bulgārija, Čehija, Horvātija, Izraēla, Polija, Šveice un Ungārija.

Tikmēr Igaunijā nespēja vienoties par ANO migrācijas paktu novedusi pie valdības krīzes.

Pakta atbalstītāji apgalvo, ka tas uzlabošot migrācijas plūsmu vadību un aizsargāšot cilvēktiesības, kamēr tā kritiķi brīdina, ka šis dokuments migrāciju ekonomisku iemeslu dēļ pasludina par cilvēktiesībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!