Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Lielbritānijas aiziešana no Eiropas Savienības (ES) ir traģēdija, tomēr panāktā "Brexit" vienošanās ir "labākā, uz kādu briti varēja cerēt", svētdien pirms ES samita Briselē paziņojis Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers.

"Šī ir bēdīga diena," viņš sacījis žurnālistiem. "Šis nav laiks ne gavilēm, ne svinībām. Bēdīgs brīdis, traģēdija."

Atbildot uz jautājumu, ko viņš ieteiktu Lielbritānijas likumdevējiem, no kuru balsojuma par panākto vienošanos visvairāk būs atkarīgs "Brexit" turpmākais liktenis, Junkers atbildējis, ka viņu vietā balsotu par to, jo "Lielbritānijai tā ir labākā iespējamā vienošanās".

Līdzīgu viedokli pirms samita paudis arī Nīderlandes premjerministrs Marks Rite.

"Šodien šeit nav uzvarētāju. Mēs visi esam zaudētāji," viņš sacījis, mudinot Apvienotās Karalistes parlamentu atbalstīt "Brexit" vienošanos.

Vienlaikus Rite apliecinājis dziļu cieņu Lielbritānijas premjerministrei Terēzai Mejai un "tam, ko viņa paveikusi, īpaši pēdējo divu trīs nedēļu laikā".

Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite prognozējusi, ka ES līderi vienošanos apstiprinās, bet uzsvērusi, ka turpmākā notikumu attīstība būs atkarīga no pašas Lielbritānijas.

"Jā, mēs šodien vienosimies, mēs apstiprināsim "Brexit" vienošanos, bet tas nav nekas labs nedz vienai, nedz otrai pusei," viņa sacījusi žurnālistiem. "Nedomāju, ka šķiršanās vispār mēdz būt ideāla."

Jautāta, kas notiks, ja britu parlaments vienošanos noraidīs, Grībauskaite atbildējusi: "Tās vairs nav mūsu rūpes, tās ir britu rūpes". Vienlaikus viņa atzinusi, ka "process vēl būs garš" un iespējami vairāki scenāriji, tai skaitā jauns referendums vai jaunas vēlēšanas Lielbritānijā, vai arī pieprasījums no jauna izvērtēt panākto vienošanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!