Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV cenšas pārliecināt bezvadu tehnoloģiju un interneta uzņēmumus sabiedrotajās valstīs neizmantot Ķīnas telekomunikāciju uzņēmuma "Huawei" ražotās iekārtas, ņemot vērā kiberdrošības riskus, piektdien vēsta laikraksts "Wall Street Journal".

Šī lobēšanas kampaņa, kas adresēta arī valdību amatpersonām, tiek rīkota sabiedrotajās valstīs, kurās plaši tiek izmantotas "Huawei" iekārtas, tostarp Vācijā, Itālijā un Japānā, raksta "Wall Street Journal".

Turklāt ASV arī apsver iespēju nodrošināt papildu finanšu atbalstu telekomunikāciju attīstībai valstīs, kas izvairīsies no "Huawei" iekārtu izmantošanas, piebilst laikraksts.

"Huawei" atsevišķās valstīs, tostarp ASV un Austrālijā, nonācis uzmanības centrā saistībā ar uzņēmuma iespējamām ciešām saiknēm ar Ķīnas varasiestādēm.

Pati kompānija gan apvainojumus par drošības riskiem un saikni ar Ķīnas izlūkdienestiem noliedz.

"Wall Street Journal" norāda, ka ASV sagādā bažas Ķīnas telekomunikāciju iekārtu izmantošana valstīs, kurās atrodas Savienoto Valstu militārās bāzes.

Jau ziņots, ka 13. februārī ASV Senāta Izlūkošanas komitejas sēdē Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP), Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) un citu valsts specdienestu vadītāji ieteica Savienoto Valstu pilsoņiem nelietot Ķīnas uzņēmumu "Huawei" un ZTE ražojumus, jo šīs kompānijas ir tuvas Ķīnas valdībai un to ražojumi var tikt izmantoti nesankcionētai informācijas iegūšanai.

"Huawei" un ZTE šādas apsūdzības noraida.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!