Foto: Publicitātes attēli

Izmeklēšanas portāls "Bellingcat" un Krievijas mājaslapa "The Insider" paziņojuši, ka tiem izdevies identificēt otru Krievijas Bruņoto spēku Ģenerālštāba Galvenās izlūkošanas pārvaldes (GRU) aģentu, kurš iespējams piedalījies 2016. gada apvērsuma mēģinājumā Melnkalnē, ziņo "Radio Brīvā Eiropa/ Radio Brīvība" (RFE/RL).

Melnkalnes varasiestādes apsūdzējušas divus GRU aģentus par neizdevušos apvērsuma mēģinājuma organizēšanu, kura mērķis bija nepieļaut nelielās Balkānu valsts pievienošanos NATO. Maskava šīs apsūdzības noraida.

"Bellingcat" un "The Insider" iepriekš identificēja Eduardu Šišmakovu (attēlā pa labi), kā pirmo GRU aģentu, kurš, iespējams, piedalījies apvērsuma organizēšanā. Ceturtdien abi portāli noskaidroja, ka otra aizdomās turamā vārds ir Vladimirs Moisejevs (attēlā pa kreisi). Melnkalnes prokuratūra Moisejevu pazinusi kā Vladimiru Popovu, kas bija viņa slēptā identitāte.

Moisejevs GRU pievienojies pēc studijām. Viņš esot dienējis "Specnaz" vienībā, kas piedalījās operācijās 2008. gada konfliktā starp Krieviju un Gruziju separātistu reģionos Abhāzijā un Dienvidosetijā. No 2012. līdz 2016. gadam, izmantojot identitāti "Vladimirs Popovs", viņš ceļojis pa Eiropu, uzdodoties par fotokorespondentu un žurnālistu, kurš strādā publikācijā kas fokusējas uz apdrošināšanas industriju, atsaucoties uz "Bellingcat" un "The Insider" pausto informāciju, vēsta RFE/RL.

Melnkalnes varasiestādes izteikušās, ka Serbijas un Krievijas nacionālisti vēlējušies ieņemt valsts parlamenta ēku 2016. gada oktobrī - laikā, kad notika parlamenta vēlēšanas. Tāpat tiek apgalvots, ka apvērsuma organizatori vēlējušies panākt, ka vara nonāk prokrieviskas valdības rokās, kura apturētu Melnkalnes centienus pievienoties NATO. Apvērsuma mēģinājums bija nesekmīgs un 2017. gadā Melnkalne oficiāli kļuva par NATO dalībvalsti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!