Foto: AFP/Scanpix/LETA

Kenija pirmdien oficiāli dibināja Krasta apsardzi, lai pirmoreiz kopš republikas dibināšanas 1964. gadā uzsāktu savas gandrīz 540 kilometru garās Indijas okeāna piekrastes ūdeņu apsardzi, ziņo "Africa News".

Valsts prezidents Uhuru Kenijata atklāšanas ceremonijā 19. novembrī jaunā drošības dienesta rīcībā svinīgi nodeva arī pirmo kuģi "Doria". Bangladešā būvētais 55 metrus garais kuģis aprīkots ar trim krāniem laivu nolaišanai, 20 mm "Oerlikon" lielgabalu un helikoptera nolaišanās laukumu. Kenijas Krasta apsardze un tās kuģis bāzēsies valsts lielākajā ostā Mombasā, atzīmē militārais portāls "Janes".

Krasta apsardzes galvenais uzdevums būs valsts zivju krājas sargāšana, kontrabandas, pirātisma un cilvēktirdzniecības novēršana, kā arī iesaistīšanās glābšanas un meklēšanas operācijās.

Lai gan valsts teritoriālie un līdz šim vien slikti finansētās Jūras policijas apsargātie ūdeņi esot viens no lielākajiem cilvēktirdzniecības punktiem pasaulē, būtiskākais jaunā dienesta uzdevums būšot tieši ārvalstu zvejnieku nelegālās zvejas apkarošana Kenijas ūdeņos, kas valstij izmaksājot līdz pat 100 miljoniem eiro gadā, atzīmējis prezidents.

Samazinoties zivju skaitam pasaules jūrās un okeānos, arī Āfrikas piekrastes valstīs cīņa par zivju krājumiem pēdējos gados kļuvusi asāka. Turklāt ar nelegālo zveju nenodarbojas vien tuvāko valstu zvejnieki, bet Āfrikas piekrastē tīklus metot arī Ķīnas, Eiropas, Turcijas un pat Krievijas kuģi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!