Foto: Zuma Press/Scanpix/LETA

Korupcijas skandālā iekļuvis Polijas Finanšu uzraudzības iestādes (KNF) vadītājs Mareks Hžanovskis, radot izaicinājumus valsts valdībai, raksta portāls "Politico".

Izskanējis, ka baņķieris Lešeks Čarneckis apsūdzējis Hžanovski par kukuļa pieprasīšanu 9,3 miljonu eiro apmērā. Hžanovskis pretī solījis saudzējošāku attieksmi pret baņķiera pārstāvēto banku, kas bija nonākusi grūtībās neizdevīgu aizdevumu dēļ. Skandālam nākot gaismā, Hžanovskis atkāpās no sava amata.

Polijas premjers Mateušs Moraveckis Hžanovski izsauca uz pārrunām, lai noskaidrotu lietas apstākļus. Valdošā "Likuma un taisnīguma" partija solījusi, ka par skandālu netiks klusēts, vēsta "Politico".

"Lai arī kuru skars izmeklēšana, pretēji opozīcijai, mēs neskatīsimies uz partejisko piederību," norādīja tieslietu ministrs Zbigņevs Ziobro. Lieta ir nodota prokuratūrai un Ziobro paziņoja, ka gan Hžanovskis, gan Lešeks Čarneckis – baņķieris, kas apsūdzēja Hžanovski – tiek izmeklēti.

Opozīcijas reakcija uz apsūdzībām par korupciju bija asa - "Civilās platformas" vadītājs Gžegožs Šetina mikroblogošanas vietnē "Twitter" rakstīja: "Ja KNF, Polijas noguldījumu garantētājs, ir iesaistīts korupcijas lietā, tad mums ir darīšana ar neticamu skandālu. Demokrātiskās valstīs, par šādiem notikumiem krīt valdības."

Citi politiķi aicinājuši uzsākt parlamentāro izmeklēšanu – šis mehānisms iepriekš novedis pie valdību krišanas. Tomēr fakts, ka Hžanovskis ātri iesniedza atkāpšanās vēstuli var pozitīvi atsaukties uz Polijas valdību. Korupcijas skandāls var kļūt par pārbaudījumu arī Polijas tieslietu sistēmai, atzīmē medijs.

Korupcijas skandāli Polijā iepriekš ir noveduši pie valdības krišanas. 2003. gadā korupcijas dēļ krita kreisā politiskā flanga valdība, savukārt 2007. gadā korupcijas skandāls pielika punktu valdībai, kuru vadīja "Likums un taisnīgums" partija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!