Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV un Ķīnas domstarpību dēļ Āzijas un Klusā okeāna ekonomiskās sadarbības (APEC) divu dienu samits Papua-Jaungvinejas galvaspilsētā Portmorsbijā svētdien beidzies bez noslēguma komunikē, paziņoja Papua-Jaungvinejas premjerministrs Pīters O'Nīls.

Kopīgā komunikē vietā O'Nīls kā APEC prezidējošās valsts premjerministrs izplatīs noslēguma paziņojumu.

Nespējā panākt vienošanos par komunikē ir vainojami "divi lielie milži telpā", žurnālistiem sacīja O'Nīls, ar to domājot ASV un Ķīnu. Šī ir pirmā reize, kad APEC samits beidzas bez kopīga komunikē.

Pēc amatpersonu teiktā, APEC dalībvalstīm bijušas neatrisināmas domstarpības jautājumos par starptautisko tirdzniecību un to, kā reformēt Pasaules Tirdzniecības organizāciju.

Ķīnas un ASV pārstāvji neskopojās ar savstarpēju kritiku savās runās samitā sestdien. Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins brīdināja, ka protekcionisms kavē globālo izaugsmi un ka jebkādā konfrontācijā nebūs uzvarētāja, savukārt ASV viceprezidents Maiks Penss kritizēja Pekinu par "negodīgu tirdzniecības praksi" un aizdevumu piešķiršanu ar negodīgiem noteikumiem nabadzīgākām valstīm infrastruktūras būvniecībai.

ASV šogad noteica Ķīnas ražojumiem muitas tarifus simtiem miljardu dolāru vērtībā, bet Pekina atbildēja ar muitas nodevām amerikāņu ražojumiem.

"Protams, ka visa pasaule ir norūpējusies par tirdzniecības attiecībām starp Ķīnu un Savienotajām Valstīm. Šo situāciju abām valstīm jāatrisina sarunu ceļā." pēc samita norādīja Papua-Jaungvinejas premjerministrs. Viņš piebilda, ka ASV un Ķīnai ir iespēja to izdarīt G20 samitā, kas 30. novembrī un 1. decembrī notiks Buenosairesā.

APEC ir starpvaldību forums, kas apvieno 21 Klusā okeāna baseina valsti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!