Foto: Zuma Press/Scanpix/LETA
Argentīnai nav līdzekļu, kā no jūras dzelmes izcelt pirms gada pazudušo un šonedēļ atrasto militāro zemūdeni ar 44 apkalpes locekļiem, atsaucoties uz Aizsardzības ministriju, vēsta raidsabiedrība BBC.

Elektrodīzeļa zemūdene "ARA San Juan" pazuda 430 kilometrus no Argentīnas krasta 2017. gada 15. novembrī. Tās atrašanās vieta identificēta tikai pēc gada un vienas dienas.

Amatpersonas paziņoja, ka zemūdene atrodas 900 metru dziļumā un tās korpuss ir stipri deformēts. Vraku atrada ASV privātā jūras meklēšanas kompānija "Ocean Infinity". Argentīna šo kompāniju piesaistīja, kad starptautiskā meklēšanas operācija beidzās nesekmīgi.

Pazudušo apkalpes locekļu radinieki valdībai pieprasa, lai zemūdene tiktu izcelta. Joprojām nav skaidrs, kas īsti izraisīja peldlīdzekļa nogrimšanu un apkalpes tuvinieki vēlas neatkarīgu izmeklēšanu.

Kāds anonīms flotes virsnieks aģentūrai AFP atklāja, ka zemūdeni varētu izcelt, taču tā būtu ļoti dārga un sarežģīta operācija.

"ARA San Juan" devās mājās no rutīnas misijas, kad tika saņemts ziņojums par bojājumiem elektrosistēmā. Zemūdene pacēlusies virs ūdens un ziņojusi par īssavienojumu akumulatoros, atklāja flotes komandieris.

Zemūdenei dots uzdevums pārtraukt uzdevumu un nekavējoties atgriezties bāzē. 15. novembrī sakari ar zemūdeni pazuda, tās kapteinis tikko bija noziņojis, ka apkalpei viss ir kārtībā.

Astoņas dienas pēc zemūdenes pazušanas tika konstatēta "hidroakustiska anomālija" ap 60 kilometrus no zemūdenes pēdējās zināmās atrašanās vietas.

Pērn Argentīnas flote paziņoja, ka ūdens iekļuvis zemūdenes snorkelē, ko izmanto, lai ņemtu gaisu no atmosfēras, kad zemūdene peld pie paša ūdens virsmas.

Sālsūdens iekļuvis akumulatoru nodalījumā, izraisot īsslēgumu. Tad apkalpe ziņoja par bojājumu un saņēma rīkojumu atgriezties, taču pazuda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!