Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Igaunijā sestdien atgriezusies pēdējā ANO miera spēkos Libānā UNIFIL dienējusī Igaunijas Aizsardzības spēku kājnieku vienība, pavēstījis Igaunijas Aizsardzības spēku galvenais štābs.

Līdz ar to Igaunijas kājnieku vienības beigušas 2015. gada maijā sākto dienestu UNIFIL rotācijas kārtībā.

Igaunijas karavīru vads ANO misijā Libānā dienēja Somijas un Īrijas bataljonā, kas ir vienīgais daudznacionālais bataljons UNIFIL sastāvā. Ieskaitot štāba virsniekus, tajā dienēja aptuveni 40 Igaunijas militārpersonas.

Kā ziņu aģentūrai BNS septembra beigās paskaidroja Igaunijas Aizsardzības ministrijas pārstāvis Andress Sangs, lēmums pārtraukt sūtīt Igaunijas kājnieku vienību uz UNIFIL saistīts ar pārkārtojumiem šai bataljonā.

"Somija reorganizē savu līdzdalību UNIFIL misijā un cita starpā vairs neveidos kopīgu bataljonu ar Īriju. Ņemot vērā, ka Igaunijai nav iespēju sūtīt uz šo misiju rotas lieluma vienību un nav izdevies atrast alternatīvus risinājumus, kas paredzētu dalību kopā ar citām partnervalstīm, Aizsardzības ministrija ierosina vairs nepiedalīties misijā ar kājnieku vienību," viņš norādīja.

Turpmāk UNIFIL Igauniju pārstāvēs tikai štāba virsnieki.

Igaunijas karavīri UNIFIL piedalījās arī no 1996.gada novembra līdz 1997. gada maijam, kad Norvēģijas bataljona sastāvā dienēja Igaunijas kājnieku rota.

Apvienoto Nāciju Pagaidu spēki Libānā (UNIFIL) tika izveidoti 1978. gadā pēc Izraēlas iebrukuma Libānā, un to uzdevums ir novērot kontroles līniju starp Izraēlu un Libānu, atbalstīt Libānas bruņotos spēkus, un sekot, kā konfliktā iesaistītās puses ievēro savstarpējās vienošanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!