Foto: AP/Scanpix/LETA

Somijas Bruņotie spēki ir vislabāk sagatavotā armija hibrīdkaram Eiropā, turklāt somi šīs prasmes turpina pilnveidot, atsaucoties uz Zviedrijas Aizsardzības izpētes institūta ziņojumu, raksta "The National Interest".

"Krimas mācība nekādā ziņā netika palaista garām Somijā," pētījumā secina zviedru pētnieki Maikls Jonsens un Johans Engvals. Ukrainas Krimā un Donbasā Krievija izmantoja speciālo uzdevumu vienības un paramilitāros spēkus, lai plašas teritorijas pārņemtu dažu dienu laikā. Šāda stratēģija satrauc Somiju, kurai ar Krieviju ir 800 kilometrus gara robeža.

Kopš 2014. gada Somijas Bruņoto spēku gatavības uzlabošana bijusi galvenā aizsardzības prioritāte. Lielākās izmaiņas piedzīvojusi armijas struktūra, atzīmē "The National Interest"

Somijas 280 000 karavīru spēcīgo armiju pārsvarā veidojot obligātā militārā dienesta iesaucamie un salīdzinoši neliels skaits profesionālu karavīru. Tā kā rezervistu iesaukšanai un sagatavošanai nepieciešams laiks, kas der konvencionāla konflikta risināšanai, bet ne hibrīdkara gadījumā, Somijā izveidota ātro reaģēšanas spēku sistēma, kurā ietilpst karavīri no visām bruņoto spēku vienībām.

Somija izveidojusi rotu izmēra (no 100 līdz 150 karavīru) īpaši ātrās reaģēšanas vienības, kuras apmāca un vada profesionāli karavīri. Tās skaitlisko vairumu veido sešu mēnešu sagatavošanas apmācības izgājuši iesaucamie, kuri nākamos sešus mēnešus piekrituši turpināt dienestu "gatavības" vienībās, skaidro medijs. Šis papildu dienests aizpilda līdzšinējo apmācītu iesaucamo iztrūkumu katra gada pirmajā un trešajā ceturksnī, kad ierasti pusgadu ilgās apmācības uzsāk kārtējie iesaucamie.

Šīs vienības tiek raksturotas kā mazas un spēcīgas. Tās ir ekipētas ar dažādām ieroču sistēmām, tostarp prettanku ieročiem, apgūst taktisko pārvietošanos, izspēlē kaujas urbānā vidē, kā arī apmācītas iepriekš nepazīstamā teritorijā ierasties, kā arī to atstāt ar helikopteru. "Vismaz dažas no šīm vienībām ir ekipētas ar "Leopard 2A6" tankiem, un attiecīgi arī izgājušas tanku izmantošanas apmācības," vēstīts pētījumā, "atzīmējams, ka mācībās bieži iekļauta sadarbība ar citām armijas vienībām, policiju un specvienībām, mācībās apgūstot iespējamo rīcību dažādos atšķirīgas intensitātes konflikta scenārijos."

Savstarpēji neatkarīgas mazas vienības, kas ir gatavas un darboties spējīgas stundu laikā jebkurā valsts vietā, spēj izmantot helikopterus, karot urbānā un lauku vidē, kā arī prot izmantot dažāda tipa ieročus, ir labs apliecinājums, ka Somija ir mācījusies no 2014. gadā Ukrainā pieredzētajiem hibrīdkara piemēriem, lai neko līdzīgu nepieļautu savā zemē, secināts pētījumā. Tā autori atzīmē, ka šādas mazas valsts panākumi stratēģijas izstrādē, kas varētu atturēt Krieviju no hibrīdkara elementu izmantošanas, varētu būt saistoši arī Baltijas valstīm, kā arī citām Krievijas kaimiņvalstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!