Foto: EPA/Scanpix/LETA

Čehijas premjerministrs Andrejs Babišs piektdien paziņojis, ka nekad neatkāpsies korupcijas un nolaupīšanas skandālu dēļ, lai gan tie izprovocējuši protestus pret viņu.

Pret bijušo komunistu Babišu notiek izmeklēšana par Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļu izkrāpšanu, bet viņam kā parlamenta deputātam ir imunitāte pret kriminālvajāšanu. Viņš tiek apsūdzēts arī par sadarbību ar slepenpoliciju astoņdesmitajos gados, kad Čehoslovākijā valdīja komunistu režīms.

Kā arī premjera dēls no pirmās laulības Andrejs Babišs juniors ir paziņojis Čehijas medijiem, ka ar viņa tēvu saistīti cilvēki pērn ar spēku aizveduši viņu uz Krievijas anektēto Krimas pussalu, lai policija nevarētu viņu iztaujāt izmeklēšanā pret tēvu. Andrejs Babišs paziņoja, ka tēvs arī draudējis ieslēgt viņu psihiatriskajā slimnīcā.

Babišs noliedz, ka būtu vainīgs kādos likumpārkāpumos, un uzstāj, ka viņam izteiktās apsūdzības ir daļa no "kampaņas ar mērķi mani iznīcināt un izstumt no politikas". Viņš arī sacījis, ka 35 gadus vecais dēls slimo ar šizofrēniju un valsti pametis brīvprātīgi.

"Es nekad neatkāpšos, nekad. Jums visiem tas būtu jāzina," ziņu aģentūrai CTK paziņoja Babišs. Premjers arī pateicās prezidentam Milošam Zēmanam par atbalstu.

Zēmans ceturtdien paziņoja, ka vēlreiz uzticētu Babišam valdības veidošanu gadījumā, ja viņš neizturēs nākamnedēļ paredzēto uzticības balsojumu parlamentā. Opozīcijas politiķi savukārt aicinājuši Babišu atkāpties uz izmeklēšanas laiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!