Foto: PA Images/Scanpix/LETA

Lielbritānijas "Brexit" ministrs Dominiks Rābs atkāpies, paziņojot, ka "ar labu sirdsapziņu nespēj atbalstīt" Lielbritānijas un Eiropas Savienības (ES) vienošanās plānu. Premjere Terēza Meja trešdienas vakarā paziņoja, ka piecus stundu ilgā valdības sēdē panākusi atbalstu no ministriem, atgādina BBC.

Rābs jau pirms referenduma bija aktīvs Lielbritānijas izstāšanās no ES atbalstītājs. Viņš amatā stājās pēc tam, kad to, protestējot pret Mejas "Brexit" plāniem, pameta iepriekšējais "Brexit" ministrs Deivids Deiviss.

Izskanējis, ka trešdienas pēcpusdienā notikušajā ministru kabineta sēdē vairāki ministri tā arī nav piekāpušies Mejai un pauduši klaju neapmierinātību. Tiek uzskatīts, ka Rābs ir viens no viņiem.

Tāpat kuluāros izskanējis, ka tiks rosināts izteikt premjerei neuzticību, ziņo BBC.

Rābs pats bija cieši iesaistīts izstāšanās plāna veidošanā. Tomēr atkāpšanās vēstulē viņš norāda, ka nevar atbalstīt plānā noteikto regulējošo sistēmu Ziemeļīrijas attiecībām ar pārējo Apvienoto Karalisti un ES, kas "radot reālus draudus Lielbritānijas integritātei".

Viņš arī skaidro, ka plānā kā iespējas izvairīties no stingras robežkontroles atjaunošanas starp Ziemeļīriju un Īrijas Republiku minēti risinājumi, kas novedīs pie ES "veto tiesībām mūsu iziešanai". Rābs vēstulē raksta, ka nespējot arī pieņemt, ka vienošanās nesakrīt ar viņu priekšvēlēšanu solījumos teikto.

BBC analītiķis Normans Smits brīdina, ka Rāba atkāpšanās varētu likt viņam sekot vēl citus ministrus, kas izraisītu valdības krišanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!