Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo atlicis plānotās sarunas ar augsta ranga Ziemeļkorejas amatpersonām, tostarp Ziemeļkorejas līdera Kima Čenuna "labo roku" Kimu Jončolu, otrdien paziņojis ASV Valsts departaments.

Pompeo un Ziemeļkorejas amatpersonu tikšanās, kurai bija jānotiek ceturtdien Ņujorkā, pārcelta uz vēlāku laiku, paziņoja Valsts departamenta preses sekretāre Hetere Nauerte, bet precīzu datumu nenosauca. Viņa sacīja, ka tikšanās notiks, kad būs iespējams saskaņot amatpersonu grafikus.

Saskaņā ar amatpersonu pirms pāris dienām teikto bija plānots, ka Pomepo un Kims Jončols runās par panākto progresu kodolatbruņošanās virzienā kopš Ziemeļkorejas līdera un ASV prezidenta Donalda Trampa samita Singapūrā 12. jūnijā.

Samitā abi līderi parakstīja kopīgu dokumentu, kurā Ziemeļkoreja apņēmusies "strādāt Korejas pussalas pilnīgas denuklearizācijas virzienā". Tramps kopš samita veltījis siltus vārdus Kimam Čenunam, taču Vašingtona saglabājusi stingras sankcijas pret Ziemeļkoreju.

Ziemeļkorejas Ārlietu ministrija brīdinājusi ASV, ka Phenjana nopietni apsver savas kodolprogrammas atdzīvināšanu, ja sankcijas netiks atceltas.

Iepriekš, paziņojot par tikšanos ar Kimu Jončolu, Pompeo sacīja, ka cer panākt īstu progresu, tostarp likt pamatus otrajam Trampa un Kima Čenuna samitam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!