Foto: AFP/Scanpix

Francijas prezidents Emanuels Makrons otrdien aicinājis izveidot īstu Eiropas armiju, lai aizsargātu sevi no Krievijas, nepaļaujoties uz Savienotajām Valstīm.

"Mēs neaizsargājam eiropiešus, ja neizlemjam izveidot īstu Eiropas armiju," intervijā Francijas radiostacijai "Europe 1" sacīja Makrons.

Šī nav pirmā reize, kad Makrons pauž atbalstu vienotas Eiropas armijas izveidei. Ar līdzīgu aicinājumu viņš nāca klajā arī 2017. gada septembrī runā Sorbonnā. Toreiz viņš arī aicināja Eiropu radīt kopīgu aizsardzības budžetu.

"Ja ir kāda komisija, kas priekšplānā izvirzījusi nepieciešamību pēc jēgpilnas aizsardzības identitātes ES (Eiropas Savienībai), tad tā ir šī komisija," atbildot uz Makrona izteikumiem, sacīja Eiropas Komisijas (EK) preses pārstāvis Margaritis Shins. Vienlaikus viņš norādīja, ka Eiropas armija nav pareizas punkts, no kura sākt.

"Mums jāsāk ar pārējo. Un mēs redzēsim, ka kaut kādā punktā laika gaitā (..) mēs varam ieraudzīt ko tādu, ko cilvēki jau tagad sauc par ES armiju," sacīja Shins.

Vācijas aizsardzības ministre Urzula fon der Leiena sacīja, ka Eiropa jau tagad ieminusi taku pretī Makrona prasību īstenošanai.

"Eiropas armija jāizveido Eiropas Savienībā un nevis ārpus tās. Tādēļ mēs pirms gada dibinājām Eiropas Aizsardzības savienību," norādīja ministre.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!