Foto: TASS/Scanpix/LETA

ASV nacionālās drošības padomnieks Džons Boltons paziņojis, ka Baltais nams vēlas, lai sankcijas pret Irānas naftas sektoru ietekmē Islāma Republikas ekonomiku, tomēr nevēlas nodarīt kaitējumu "draugiem un sabiedrotajiem", kas paļaujas uz Irānas naftas importiem, raksta "Radio Brīvā Eiropa" (RFE/RL).

"Mēs vēlamies izdarīt maksimālu spiedienu [pret Irānu], bet nevēlamies nodarīt kaitējumu draugiem un sabiedrotajiem," norādīja Boltons. ASV gatavojas novembra sākumā ieviest sankcijas pret Irānas naftas sektoru. Lēmums par sankciju ieviešanu seko prezidenta Donalda Trampa maija paziņojumam par ASV izstāšanos no Irānas kodollīguma.

Tomēr Vašingtona ir izskatījusi lūgumus par atbrīvošanu no sankcijām, kurus izteikušas tādas ASV sabiedrotās kā Indija un Turcija. Indija – otrs lielākais Irānas naftas importētājs pasaulē – norādīja, ka tā nespēs uzreiz aizstāt Irānas naftas importus. Šonedēļ arī Dienvidkoreja izteikusi lūgumu ASV valsts sekretāram Maikam Pompeo ievērot "maksimālu elastību" šajā jautājumā, lai valsts kompānijas netiktu sodītas ar sankcijām, vēsta RFE/RL.

Boltons izteicās, ka Trampa administrācija saprot to, ka ne visas valstis uzreiz būs spējīgas samazināt Irānas naftas importus līdz nullei. Vienlaikus padomnieks norādīja, ka Irāna jau šobrīd izjūt sankciju radītās sekas.

Boltona paziņojums par Vašingtonas gatavību atbrīvot sabiedrotās no sankcijām ir nedaudz pārsteidzošas, ņemot vērā to, ka tieši Boltons aktīvi ir atbalstījis pēc iesējas stingrāku sankciju ieviešanu pret Islāma Republiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!