Foto: AP/Scanpix/LETA

Ziemeļkoreja savā kodolizmēģinājumu poligonā gatavojas uzņemt starptautiskus inspektorus, atsaucoties uz Dienvidkorejas medijos pausto informāciju, vēsta portāls "The Telegraph".

Jau vairākus mēnešus Ziemeļkoreja nav veikusi kodolizmēģinājumus, un kopš janvāra Phenjanai ir izdevies uzlabot attiecības gan ar kaimiņos esošo Dienvidkoreju, gan ASV. Maijā, ārvalstu žurnālistu klātbūtnē, Ziemeļkoreja uzspridzināja vienu no saviem galvenajiem kodolizmēģinājumu poligoniem. Tomēr poligona iznīcināšanas brīdī klāt nebija starptautisku inspektoru un eksistēja bažas, vai poligons tik tiešām vairs nebūs izmantojams, vēsta britu medijs.

Septembrī notikušajā samitā starp Dienvidkorejas prezidentu Mūnu Džēinu un Ziemeļkorejas vadītāju Kimu Čenunu, Ziemeļkoreja piekrita uzņemt starptautiskos inspektorus, lai tie klātienē varētu apskatīt pilnīgu poligonu demontāžu.

Dienvidkorejas politiķis Kims Mins Ki medijiem atklāja, ka Dienvidkorejas izlūkdienesti ir pamanījuši darbības, kas norāda, ka Ziemeļkoreja gatavojoties starptautisko inspektoru vizītei. Par spīti uzlabojumiem abu valstu attiecībās, ASV ir uzstājusi, ka pret Phenjanu jāsaglabā spiediens līdz brīdim, kad tā ir veikusi pilnīgu atbruņošanos no kodolieročiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!