Foto: Shutterstock

Cilvēka darbības rezultātā laika posmā no 1970. līdz 2014. gadam uz Zemes iznīcināti 60% visu dzīvnieku, teikts Pasaules Dabas fonda (WWF) un Londonas Zooloģijas biedrības kopīgā ziņojumā.

Pavisam kopš civilizāciju sākuma pasaulē iznīcināti 83% zīdītāju un puse visu augu.

Kā galvenos dzīvnieku un augu izzušanas iemeslus pētnieki nosauc: lauksaimniecību, kas skārusi jau trīs ceturtdaļas no planētas sauszemes; medības, kuru dēļ pasaulē izzuduši aptuveni 300 dzīvnieku veidi; okeānu ķīmiskais piesārņojums, kā dēļ iznīcībai lemta puse pasaules vaļu populācijas.

Vissmagākā situācija izveidojusies Dienvidu un Centrālamerikā, kur mežu izciršanas dēļ par 89% sarukusi mugurkaulnieku populācija. Katrus divus mēnešus šajā reģionā izzūd tropiskās savannas daļa Londonas izmērā, aprēķinājuši pētnieki.

Cilvēce stāv uz kraujas malas, norāda WWF izpilddirektors Maiks Barets. Ja cilvēku skaits samazinātos par 60%, tad visa Ziemeļu un Dienvidu Amerika, Āfrika, Eiropa, Ķīna un Okeānija kļūtu tukšas, salīdzina Barets.

“Tāds ir mūsu savārītā mērogs,” viņš uzsver.

Ja šodien pārtrauktu dzīvnieku iznīcināšanu, dabai būtu nepieciešami pieci līdz septiņi miljoni gadu, lai pilnībā atjaunotos, teikts ziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!