Foto: Reuters/Scanpix

ASV amatpersonas izteikušas vēlmi panākt pamieru Jemenā un aicinājušas konfliktā iesaistītās puses sēsties pie sarunu galda, ziņo "Al Jazeera".

ASV aizsardzības sekretārs Džeimss Matiss paziņoja, ka ASV ir vērojusi konfliktu "pietiekami ilgi", piebilstot, ka Saūda Arābija un Apvienoto Arābu Emirāti (AAE), kurus Jemenā atbalsta arī Vašingtona, ir gatavas sarunām.

"Mums ir jāturpina centieni panākt mieru un mēs nevaram teikt, ka tam pievērsīsimies kaut kad nākotnē," norādīja Matiss. Viņš arī teica, ka šo procesu nepieciešams uzsākt nākamo 30 dienu laikā, vēsta "Al Jazeera".

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo aicināja Saūda Arābiju un AAE pārtraukt gaisa uzbrukumus vietām, kuras ir plaši apdzīvotas, sakot, ka pienācis laiks karadarbības pārtraukšanai. Matiss paziņoja, ka ASV aicina visas konfliktā iesaistītās puses novembrī tikties ar ANO īpašo pārstāvi Martinu Grifitsu un "nonākt pie risinājuma".

Pēdējo trīs gadu laikā Jemenas pilsoņu karā bojā gājuši ap 10000 cilvēku. 2015. gadā konfliktā iesaistījās Saūda Arābijas vadīta daudznacionāla koalīcija, kas atbalsta prezidentu Hadi un cīnās pret Hutu nemierniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!