Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Eiropas Savienības (ES) prezidējošā valsts Austrija aicinājusi visas dalībvalstis apturēt ieroču piegādes Saūda Arābijai sakarā ar žurnālista Džamala Hašogi slepkavību Saūda Arābijas konsulātā Stambulā.

Kā intervijā Vācijas laikrakstam "Die Welt" norādīja Austrijas ārlietu ministre Kārina Kneisla, Hašogi slepkavība šokē, taču tā ir tikai aisberga virsotne.

"Visupirms jau karš Jemenā un krīze ap Kataru jāpamudina ES uz kopīgu rīcību attiecībā uz Saūda Arābiju," sacīja Kneisla. Viņasprāt, embargo ieroču piegādēm Saūda Arābijai var veicināt šo konfliktu izbeigšanos.

Tomēr ne visas valstis ir gatavas šādam solim. Spānijas premjerministrs Pedro Sančess šonedēļ paziņoja, ka nepaturēs ieroču piegādes Saūda Arābijai, jo viņam ir jāaizsargā valsts intereses.

Iepriekš Vācijas kanclere Angela Merkele paziņoja, ka Vācija aptur ieroču piegādes līdz brīdim, kamēr Saūda Arābija neizskaidros Hašogi nāves apstākļus.

Saūda Arābijas prokuratūra ceturtdien atzina, ka par Hašogi slepkavību Saūda Arābijas konsulātā Stambulā aizdomās turētie rīkojušies ar iepriekšēju nodomu.

ASV dzīvojušais laikraksta "The Washington Post" līdzstrādnieks un Rijādas kritiķis Hašogi pazuda pēc ieiešanas Saūda Arābijas konsulātā Stambulā 2.oktobrī. Turcijas varasiestādes paziņojušas, ka viņš konsulātā nogalināts iepriekš izplānotā slepkavībā.

Saūda Arābija sākotnēji noliedza, ka tai būtu jebkas zināms par to, kas noticis ar Hašogi, tomēr sestdien Rijāda paziņoja, ka 59 gadus vecais žurnālists konsulātā Stambulā zaudējis dzīvību "dūru cīņā".

Saūda Arābijas ārlietu ministrs vēlāk Hašogi nāvi raksturoja kā "slepkavību", kas pastrādāta "nesankcionētas operācijas" gaitā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!