Ķīnā konstruētais un būvētais lidaparāts "AVIC AG600 Kunlong" nedēļas nogalē Hubei provincē pirmoreiz pacēlies no ūdens, vēsta Ķīnas kontrolētie mediji, kuros cita starpā demonstrēts arī pilns izmēģinājuma lidojuma video (zemāk).

"AG 600" ir ne tikai viens no lielākajiem hidroplāniem pasaulē, bet līdz ar tā sērijveida ražošanas uzsākšanu būs arī trešā lielākā Ķīnā izgatavotā lidmašīna, norāda militārais portāls "Janes". Lielākas ir vienīgi militārā transportlidmašīna "Y-20" un 190 vietu pasažieru laineris "C-919".

Hidroplāns pirmoreiz gaisā pacēlās pērn decembra nogalē, un paredzēts, ka tuvāko divu gadu laikā tas iegūs visus nepieciešamos sertifikātus no Ķīnas civilās aviācijas iestādēm, lai uzsāktu sērijveida ražošanu. Ražotājs AVIC jau pavasarī solīja, ka līdz 2022. gadam lidaparāts būšot gatavs piegādei klientiem, neprecizējot, kas tie varētu būt. Līdz šim lielāko interesi izrādījušas dažādas Ķīnas institūcijas, īpaši robežsardze, kā arī salu valstis Jaunzēlande un Malaizija.

Aptuveni 37 metrus garajam un gandrīz 39 metrus platajam lidaparātam, lai paceltos un nosēstos, der ne tikai lidlauki, bet arī jebkura vismaz 1500 metrus gara un 200 metrus plata ūdenstilpe. Lai gan oriģināli "AG 600" radīta kā ugunsdzēšanas lidaparāts, militārie eksperti vērš uzmanību, ka jaunās lidmašīnas Ķīna galvenokārt varētu izmantot, lai uzlabotu satiksmi un kontrolētu salas Dienvidķīnas jūrā tālu no tās sauszemes teritorijām.

Daļā no šīm salām, kuras par savām uzskata arī Vjetnama, Filipīnas, Malaizija, Taivāna un Japāna, Ķīna jau ir izbūvējusi infrastruktūru, piemēram, lidlaukus un pat militāros objektus, kā arī izvietojusi bruņotas vienības, bet citās ģeogrāfiskie apstākļi nepieļauj pastāvīgu vai gana lielu būvju celšanu. Lidmašīnas 53,5 tonnu pacelšanās svars ļaus tai pārvadāt gan pasažierus, gan ievērojamas kravas, tostarp smago bruņutransportu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!