Foto: AFP/Scanpix/LETA

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja pirmdien paziņojusi, ka pārejas perioda pagarināšana pēc valsts izstāšanās no Eiropas Savienības (ES) varētu būt alternatīva Briseles piedāvātajam pagaidu risinājumam, kas ļautu izvairīties no stingrās robežas atjaunošanas starp Ziemeļīriju un Īriju.

Uzrunājot parlamenta deputātus Meja norādīja, ka viņa vēlas "radīt iespēju "Brexit" ieviešanas perioda pagarināšanai, kas būtu alternatīva Briseles pieprasītajai muitas kontroles ieviešanai starp Ziemeļīriju un pārējo Apvienoto Karalisti.

Tomēr vienlaikus viņa uzsvēra, ka viņa vēl nav piekritusi pārejas perioda pagarināšanai, jo uzskata, kas tas, tāpat kā Briseles piedāvātais pagaidu risinājums, ir "nevēlams".

Īrijas premjerministrs Leo Varadkars, kura nostāju atbalsta ES amatpersonas, pagājušajā nedēļā paziņoja, ka jebkāda pārejas perioda pagarināšana "nevar būt alternatīva" pagaidu risinājumam, kas garantētu atvērtas robežas saglabāšanu.

Meja aicināja deputātus atbalstīt viņas "Brexit" plānu, norādot, ka sarunās esot saskaņoti jau 95% no izstāšanās līguma un no tam pievienotajiem papildprotokoliem.

Premjere piebilda, ka Lielbritānija un ES kopš neformālā bloka līderu samita Zalcburgā ir panākušas "svarīgu progresu" tādos jautājumos kā transports, drošība un pakalpojumi.

"Palicis viens patiess klupšanas akmens" - kā garantēt to, lai mazticamajā gadījumā, ja, pārejas periodam beidzoties, vēl nedarbosies jaunais Lielbritānijas un ES attiecību modelis, netiktu atjaunota robežkontrole starp Ziemeļīriju un Īriju.

Gan Brisele, gan Londona nevēlas atjaunot robežkontroli, jo bažījas, ka tas pēc Lielbritānijas izstāšanās no ES var atkal Ziemeļīrijā uzkurināt starpkopienu spriedzi.

Tikmēr izplatījušās ziņas, ka Meja var saskarties ar iespējamu dumpi pašas kabineta ministru rindās.

Laikraksts "The Daily Telegraph" vēsta, ka svētdien notikušās telefonkonferences laikā Mejai radušās grūtības pārliecināt ministrus atbalstīt viņas "Brexit" plānu un ka viņai varētu draudēt uzticības balsojuma ierosināšana parlamentā.

Eiroskeptiski noskaņotie kabineta locekļi bijuši neapmierināti ar premjeres ieceri pagarināt pārejas periodu un pauduši viedokli, ka viņa pārlieku piekāpjas Briselei, ziņo laikraksts.

Tajā pašā laikā citi eiroskeptiski noskaņotie toriji britu mēdijos nedēļas nogalē uzsākuši asu, pret Meju vērstu kampaņu, un "The Daily Telegraph" vēsta, ka premjeres oponentiem trūkst vairs tikai divu parakstu no 48, kas nepieciešami, lai ierosinātu partijas līdera pārvēlēšanu.

Mejas kritiķi norāda, ka iespējamā Mejas piekrišana Briseles piedāvātajam Īrijas robežas jautājuma pagaidu risinājumam var paturēt Lielbritāniju nebeidzamā "pagaidu" muitas ūnijā ar ES.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!