Foto: AFP/Scanpix/LETA

Kanādas premjerministrs Džastins Trudo svētdien publiskotā intervijā paziņojis, ka Kanāda varētu atcelt miljardu dolāru līgumu par militārās tehnikas pārdošanu Saūda Arābijai pēc žurnālista Džamala Hašogi slepkavības Saūda Arābijas konsulātā Stambulā.

Trudo ceturtdien ierakstītā intervijā sarunu šovam "Tout Le Monde En Parle" uzsvēra, ka Kanāda "vienmēr aizsargās cilvēktiesības", tostarp attiecībās ar Saūda Arābiju. Kanādas noteikumi, kas regulē militārā aprīkojuma pārdošanu, aizliedz aprīkojuma izmantošanu pret civiliedzīvotājiem un paredz ierobežojumus gadījumos, ja valstī, kas iegādājas aprīkojumu, tiek pastrādāti cilvēktiesību pārkāpumi.

Jautāts par līgumu ar Saūda Arābiju par militāro transportlīdzekļu pārdošanu, Trudo sacīja, ka šajā līgumā ir klauzulas, kas jāievēro attiecībā to, kā šī valsts izmanto iegādātās preces. "Ja viņi neievēro šīs klauzulas, mēs noteikti atcelsim līgumu," sacīja Trudo.

Kanādas ārlietu ministre Kristja Frīlande sestdien sacīja, ka Saūda Arābijas paskaidrojumi par Hašogi pazušanu nav ticami un pieprasīja rūpīgu izmeklēšanu. Kanādas un Saūda Arābijas attiecības pēdējos mēnešos ir saspringtas. Pēc tam, kad Kanāda kritizēja cilvēktiesību aktīvistu aizturēšanu Saūda Arābijā, Rijāda izraidīja Kanādas vēstnieku, atsauca savu vēstnieku no Otavas un iesaldēja tirdzniecību un investīcijas.

Svētdien Vācijas kanclere Angela Merkele paziņoja, ka Vācija neeksportēs ieročus uz Saūda Arābiju, kamēr pastāv neskaidrība par Hašogi nāves apstākļiem. Saūda Arābija sestdien atzina, ka pazudušais žurnālists Hašogi miris Saūda Arābijas konsulāta Stambulā telpās, kā arī apgalvoja, ka tas noticis pēc "dūru cīņas". Prokuratūra norādīja, ka izmeklēšana turpinās un ka aizturēti 18 cilvēki - visi Saūda Arābijas pilsoņi. Starptautiskā sabiedrība skeptiski uztvērusi Saūda Arābijas oficiālo skaidrojumu par notikušo.

Hašogi - viens no pazīstamākajiem Saūda Arābijas karaļa Salmana un viņa dēla kroņprinča Mohammeda bin Salmana kritiķiem - pazuda pēc ieiešanas Saūda Arābijas konsulātā Stambulā 2.oktobrī, lai saņemtu laulībām nepieciešamu izziņu, ka ir šķirta viņa iepriekšējā laulība. Hašogi pirms pazušanas aptuveni gadu bija dzīvojis Savienotajās Valstīs. Kā ziņo mediji, Turcijas amatpersonu rīcībā ir audio ieraksts, no kura noprotams, ka Saūda Arābijas slepkavu komanda Hašogi konsulātā spīdzinājusi un nogalinājusi, bet līķi tad sadalījusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!