Foto: Beto Oliveira / Câmara dos Deputados / DELFI
Brazīlijā svētdien notiks prezidenta vēlēšanu otrā kārta. Aptauju dati liecina, ka galvenais favorīts cīņā par valsts vadītāja amatu ir 63 gadus vecais Žairs Bolsonaru. Dēvēts arī par "Tropu Trampu", Bolsonaru savu izteikumu un politisko uzskatu dēļ kļuvis par vienu no pretrunīgākajiem politiķiem Latīņamerikā. Portāls "Delfi" piedāvā ieskatu politiķa galvenajās atziņās un plānos.

Politiskais stāvoklis Brazīlijā vērtējams kā smags - nesen Latīņamerikas lielvalsts piedzīvoja lielāko recesiju savā vēsturē, korupcijas skandāla dēļ impīčmenta ceļā no amata atstādināta iepriekšējā valsts prezidente Dilma Rusefa un Brazīlijā joprojām ir augsts noziedzības līmenis.

Iedzīvotāju neapmierinātība ar pastāvošo situāciju, kā arī zemā uzticība politiskajām partijām sniegusi iespēju tādiem kandidātiem, kā Bolsonaro iegūt lielu popularitāti – viņa plāni vairākās nozarēs atšķiras no līdzšinējās varas politiķiem un viņa atbalstītāji tic, ka tieši Bolsonaru būs tas, kas spēs atrisināt ilgstošās problēmas valsts ekonomikā, cīņā pret noziedzību un citos jautājumos.

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Bolsonaru skaļi iestājies pret dažādām vides aizsardzības iniciatīvām. Līdzīgi kā ASV prezidents Donalds Tramps, arī Bolsonaru izteicies, ka Brazīlija varētu pārtraukt dalību Parīzes klimata vienošanās ietvaros. Tāpat politiķis paudis atbalstu ieguves rūpniecībai indiāņu teritorijās, kurās līdz šim šādas darbības notika minimāli, kā arī vēlas liegt valstī darboties tādām vides aizsardzības organizācijām kā "Greenpeace" un "Pasaules Dabas fonds", vēsta "The Guardian".

Aptuveni 13% no Brazīlijas teritorijas tiek uzskatīti par indiāņu teritorijām, lielākā daļa no tām atrodas Amazonē jeb pasaules lielākajā tropu lietusmežā Amazones upes baseina teritorijā. Bolsonaru izteicies, ka likvidēs Vides ministriju un ka tās funkcijas pārņems Zemkopības ministrija. Savukārt Zemkopības ministrijas vadīšana varētu tikt uzticēta politiķiem, kas iestājas pret īpaša statusa piešķiršanu zemēm, kurās mīt indiāņi, raksta britu medijs.

Bolsonaru nostāja šajos jautājumos norāda, ka vides aizsardzības jautājumi viņa administrācijai nebūs prioritāte. Tāpat pastāv risks, ka mazāka uzmanība tiks pievērsta apdraudēto sugu aizsargāšanai.

Neapmierinātību ar Bolsonaru iecerēm vides jautājumos paudis nozares ministrs Edsons Duarte: "Tā vietā, lai runātu par mežu izciršanas un organizētās noziedzības apkarošanu, viņš [Bolsonaru] ir uzbrucis vides ministrijai."


Foto: SIPA/Scanpix/LETA

Bolsonaru vairākkārt paudis galēji labējus uzskatus attiecībā uz visa veida minoritātēm. Pagājušā gada uzrunā Bolsonaru izteicās, ka minoritātēm ir jāpakļaujas vairākumam: "Minoritātēm vai nu jāadaptējas vai vienkārši jāpazūd." Tāpat viņš ir teicis, ka daži vergu pēcteči ir resni un slinki, kā arī slavinājis militāro diktatūru, kas kādreiz pastāvēja Brazīlijā.

Prezidenta amata kandidāts ir paudis arī vairākus homofobiskus komentārus. Reiz viņš izteicies, ka drīzāk būtu gatavs savu dēlu zaudēt negadījumā, nekā būt tēvs homoseksuālam dēlam, vēsta portāls "Time". Bolsonaru arī ir teicis, ka homoseksuāli dēli ir tikai rezultāts faktam, ka bērnībā bērns nav saņēmis pietiekami daudz pērienu. "Tradicionālo vērtību" atbalstīšana Bolsonaru ir palīdzējusi iegūt atbalstu no kristīgajiem vēlētājiem.

Bolsonaru izteikti konservatīvo ideju dēļ ieguvis atzinību no bijušā ASV Kukluksklana līdera Deivida Djūka, kurš savā radio raidījumā izteicās, ka Brazīlijas politiķis "izklausās kā viens no mums". Bolsonaru savā "Twitter" kontā gan vēlāk paziņoja, ka noraida atbalstu no šāda veida grupējumiem.

Foto: AP/Scanpix/LETA

Bolsonaru regulāri slavē autoritāru valsts pārvaldes sistēmu. No 1964. līdz 1985. gadam Brazīlijā pastāvēja militārā diktatūra, kuras laikā valsti vadīja ģenerāļi. Brazīlijas iedzīvotāji uztraucas, ka Bolsonaru uzvara prezidenta vēlēšanās varētu atgriezt militārās varas elementus valsts politikā.

Pats Bolsonaru militārās diktatūras laikā dienēja valsts bruņotajos spēkos un bija ieguvis kapteiņa pakāpi. Šīs diktatūras periodā Brazīlijā bija novērojami dažādi cilvēktiesību pārkāpumi un vārda brīvības ierobežošana. Pēc ievēlēšanas Brazīlijas Kongresā 1991. gadā Bolsonaru aicināja atjaunot militāro varu valstī. Tāpat viņš ir izteicās, ka slēgtu Kongresu, ja kādreiz kļūtu par prezidentu.

Kampaņas laikā Bolsonaru izteicies, ka savā kabinetā plāno iekļaut 15 ministrus no kuriem pieci seši varētu būt armijas ģenerāļi. Viņš precizējis, ka ģenerāļi varētu ieņemt aizsardzības, infrastruktūras, izglītības un transporta ministru amatus, piebilstot, ka nepastāv risks, ka viņa prezidentūras ietvaros Brazīlija varētu atgriezties pie militārā režīma, raksta portāls "Time".


Foto: AFP/Scanpix/LETA

Bolsonaru vārds saistās arī ar skandalozām piezīmēm pret sievietēm. Reiz viņš kādai sievietei pateica, ka to neizvarotu, jo viņa ir pārāk neglīta, vēsta "The Washington Post".

Tāpat viņš ir izteicies, ka nemaksātu sievietei tik pat tikpat lielu algu kā vīrietim, jo sievietes var kļūt grūtas. Vairākas Brazīlijas sabiedrībā populāras sievietes sociālajos tīklos ir centušās vērsties pret Bolsonaru viņa izteikumu dēļ. Ziņojumos, ar kuru palīdzību slavenības cenšas ierobežot Bolsonaru pieaugošo popularitāti, viņas izmanto tēmturi #EleNao (no portugāļu valodas – viņu nē).

Pret Bolsonaru kandidatūru publiski vērsušās Brazīlijā populāras aktrises, televīzijas raidījumu vadītājas un žurnālistes. "#EleNao nav saistīts tikai ar politiku. Runa ir arī par morāli," norādījusi aktrise Debora Seko. Septembra sākumā veiktā aptaujā Bolsonaru kandidatūru atbalstīja 17% sieviešu vēlētāju, savukārt pret viņa kandidatūru iestājās 49% aptaujāto sieviešu, raksta BBC.


Foto: AP/Scanpix/LETA

Bolsonaru pašreizējam Baltā nama saimniekam līdzinās vairākos aspektos, kā dēļ mediji viņu ir iesaukuši par "Tropu Trampu".

Viena no lielākajām problēmām Brazīlijā ir augstais noziedzības līmenis. Bolsonaru solījis aktīvi pret to cīnīties. Arī Tramps bieži minējis nepieciešamību vēl radikālāk vērsties pret noziedzīgajiem grupējumiem, kas darbojas valstī.

Vēl viena līdzība starp ASV prezidentu un Brazīlijas prezidenta amata kandidātu ir abu aktivitāte sociālajos tīklos, it sevišķi mikroblogošanas vietnē "Twitter", kurā viņi pauž savu nostāju aktuālos jautājumos.

Bolsonaru kandidatūra interesi raisījusi arī bijušajam Trampa kampaņas vadītājam un Trampa administrācijas stratēģim Stīvam Banonam. Bolsonaru dēls savā "Twitter" kontā publicēja fotogrāfiju ar Banonu, rakstot: "Bija gods tikties ar Stīvu Banonu. Mēs aizvadījām labu sarunu, un mums ir vienāds pasaules redzējums," vēsta "The Washington Post".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!