Vienlaikus septiņās dažādās Eiropas valstīs šonedēļ aizvadītas visu laiku lielākās Eiropas speciālo uzdevumu vienību mācības "Atlas Common Challenge 2.0" ar kopumā 38 dažādu vienību piedalīšanos. To vidū bija arī Latvijas pretterorisma vienība "Omega".

Mācībās prasmes pilnveidojuši ap 2800 militārās policijas, speciālo uzdevumu, pretterorisma un citu īpašo vienību karavīri no Eiropas Savienības (ES) valstīm, kā arī Šveices, Norvēģijas un Islandes, ziņo ES tiesībaizsardzības aģentūra Eiropols.

Eiropola pārstāvji uzsver, ka šādas mācības ir īpaši būtiskas laikā, kad Eiropā pieaug draudi no labēju un kreisu radikālu ideoloģiju un reliģiju iedvesmotu teroristu puses. Tāpat mācībās specvienības gatavojušās cīņai ar organizētās noziedzības grupējumiem.

Iepriekš dažādas ES dalībvalstis vairākkārt pievērsušas uzmanību problēmām, ko rada Eiropas specvienību un pretterorisma organizāciju pietiekama nesadarbošanās savā starpā. Šonedēļ minēto 38 vienību tīkls ATLAS noslēdzis vienošanos ar ES par ciešāku sadarbību.

Mācībās "Atlas Common Challenge 2.0" dažādu valstu vienības piedalījās septiņu Eiropola koordinētu scenāriju izspēlē dažādās Eiropas valstīs. Piemēram, Vācijas GSG 9, Nīderlandes DSI, Zviedrijas NI, Dānijas AKS, Norvēģijas "Delta" un Somijas "Karhu" kopīgi naktī atbrīvoja teroristu sagrābtu kuģi ar ķīlniekiem Baltijas jūrā, izmantojot ātrlaivas un helikopterus. Spānijā tika izspēlēta lidmašīnas atbrīvošana, Slovākijā – lielas ēkas atbrīvošana (foto galerijā un video augšā),Islandē un Ziemeļīrijā – jaukta tipa pretterorisma operācija, Vācijā – vilciena, bet Bulgārijā un Grieķijā autobusa atbrīvošana.

Latvijas pretterorisma vienība "OMEGA" kopā ar Polijas BOA, Lietuvas "Aras" un Igaunijas "K-Komando" Polijas galvaspilsētā Varšavā izspēlēja metro atbrīvošanas scenāriju. Tas paredzēja, ka teroristi paņēmuši gūstā metro vilcienu ar 500 cilvēkiem, kuri ir jāatbrīvo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!