Foto: Sputnik/Scanpix/LETA

Pēdējo dažu mēnešu laikā Krievija uz Lībiju nosūtījusi karavīrus, lai sniegtu atbalstu valsts austrumus kontrolējošā ģenerāļa Halifa Haftara spēkiem, atsaucoties uz Krievijas Aizsardzības ministrijai tuvu avotu, vēsta portāls RBK.

Uz Lībiju no armijas daļām Piemaskavā nosūtītas tostarp elitāras desanta vienības, atklāja avots, kurš neslēpj, ka Maskavas militārā klātbūtne Āfrikas valstī saistīta ar naftas biznesa interesēm.

Par Krievijas karavīru nosūtīšanu uz Lībiju ziņo arī britu tabloīds "The Sun". Saskaņā ar laikraksta vēstīto, vairāki desmiti speciālo uzdevumu vienības karavīri un militārā izlūkdienesta GRU darbinieki nodarbojas ar kadru sagatavošanu ģenerāļa Haftara armijai, ko Maskava apgādājot ar ieročiem.

Tāpat Krievija Lībijā jau izveidojusi divas militārās bāzes – Tubrukas un Bengāzī pilsētās. Abi objekti izveidoti ar tā sauktās privātās militārās kompānijas "Vagner" palīdzību, raksta "The Sun".

Medija publikāciju 9. oktobrī nokomentēja Krievijas vēstniecība Lielbritānijā, uzsverot, ka Krievija nekad nav plānojusi militāru iejaukšanos Lībijā un ievēro ANO Drošības padomes rezolūciju par ieroču embargo pret Lībiju.

2017. gada pavasarī par Krievijas desantnieku nosūtīšanu uz Lībiju jau ziņoja aģentūra "Reuters", Krievijas Aizsardzības ministrija tolaik atteicās apstiprināt šo informāciju.

Kremlis iepriekš ir atzinis, ka nodarbojas tikai ar ievainoto lībiešu ārstēšanu. Taču Krievijas valsts kompānija "Rosņeft" ir noslēgusi līgumu par kopīgu naftas ieguves vietu izpēti un izmantošanu ģenerāļa Haftara kontrolētajās teritorijās.

Vairāki desmiti Krievijas privātās militārās kompānijas "RSB-Grupa" darbinieki nodarbojušies ar rūpnieciska objekta atmīnēšanu Bengāzī rajonā, pērn ziņoja "Reuters".

73 gadus vecais ģenerālis Halifs Haftaru ir viens no virsniekiem, kuri 1969. gadā Muamara Kadafi vadībā piedalījās sazvērestībā pret karali Idrisu, kā rezultātā valstī nostiprinājās Kadafi vara.

Kadafi tika gāzts 42 gadus vēlāk – 2011. gada nemieros. Kopš tā laika Lībijā nav spēcīgas centrālās varas un mēģinājumi izveidot Nacionālās vienotības valdību nav bijuši veiksmīgi.

Galvaspilsētā Tripolē formāli pie varas ir ANO atbalstīta valdība, taču tai nav ietekme pār lielu daļu valsts, ko kontrolē kaujinieku grupas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!