Foto: AFP/Scanpix/LETA

Austrālijas valdība izteikusi priekšlikumu jaunajiem imigrantiem noteikt liegumu dzīvot lielpilsētās, piemēram, Sidnejā un Melburnā. Šāda politika ierobežotu pārapdzīvotību lielākajās megapolēs un veicinātu citu reģionu attīstību, atsaucoties uz iedzīvotāju un pilsētu ministru Alanu Tadžu, raksta BBC.

Ierobežojums jaunajiem migrantiem dzīvot lielpilsētās varētu būt spēkā piecus gadus kopš viņu ierašanās valstī. Tiek pieļauts, ka ģeogrāfiskā dzīvesvieta varētu tikt noteikta vīzās, bet tiek domāts arī par citiem veidiem, kā migrantus pievilināt mazāk apdzīvotajām teritorijām.

Tiesa, pagaidām nav skaidrs, kā praktiski varētu ierobežot un kontrolēt cilvēku brīvību pārvietoties. Turklāt ārpus lielpilsētām ir mazākas darba iespējas, un cilvēki pēc šī piecu gadu noteiktā perioda tāpat varētu vēlēties pārcelties uz lielpilsētām, kur darba iespējas ir daudzkārt plašākas. Izņēmumi ir vienīgi tās mazpilsētas, kurās jau patlaban trūkst darba roku, bet tās migrantiem esot pievilcīgas tāpat.

Šobrīd aptuveni desmit miljoni jeb ap divām piektdaļām valsts iedzīvotāju par dzīvesvietu izvēlējušies Sidneju un Melburnu. Austrālijā iedzīvotāju pieaugums tiek lēsts ap 1,6% gadā, kas ir daudz, salīdzinot ar citām attīstītajām valstīm. Skaita pieaugumu galvenokārt veicina tieši imigrācija.

Valdība šim jautājumam uzmanību pievērsusi ne tikai migrācijas dēļ, bet arī tāpēc, ka infrastruktūra un pat sabiedriskā transporta līnijas attīstās lēnāk nekā aug pilsētas, norāda medijs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!