Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Dienvidamerikas lielvalstī Brazīlijā prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā lielāko atbalstu guvuši par "Tropu Trampu" dēvētais galēji labējais Žairs Bolsonaru un kreisais Fernando Hadads, pirmajā kārtā iegūstot attiecīgi 46% un 29% balsu, ziņo BBC.

Aptaujas liecina, ka otrajā vēlēšanu kārtā abu kandidātu izredzes uz uzvaru ir vienlīdzīgas. Tiek paredzēts, ka Bolsonaru pārstāvētā Sociālliberālā partija pēc vienlaikus notiekošajām parlamentārajām vēlēšanām kļūs par Brazīlijas Kongresā lielāko spēku. Analītiķi lēš, ka šī politiskā spēka nostiprināšanās ir rezultāts sabiedrības kritikai pret līdz šim vadošo Strādnieku partiju, kas tiek vainota Dienvidamerikas spēcīgākās un lielākās valsts ekonomiskajā lejupslīdē, korupcijā un noziedzības pieaugumā.

Bolsonaru sola stingrāku pieeju, kas daudziem atmiņā atsauc Brazīlijā divas desmitgades valdījušo militāro diktatūru, raksta BBC. Opozīcijas bažas raisa arī fakts, ka sociālliberāļus publiski atbalsta militārpersonas. Bolsonaru šovinistiskie un homofobiskie izteikumi raisījuši protestu virkni, taču pret abortiem vērstā retorika vienlaikus viņam devusi lielu atbalstu evaņģēlisko kristiešu vidū.

Savukārt viņa pielīdzināšana ASV prezidentam Donaldam Trampam nav tikai retorika populisma apzīmēšanai. Prezidenta kandidāta dēls Eduardu Bolsnaru iepriekš pats "Twitter" publicējis attēlu ar Donalda Trampa agrāko stratēģi Stīvu Banonu, kurš palīdzot tēva kampaņai cīnīties pret "kulturālo marksismu".

Ekonomiski Bolsonaru sludina valsts kompāniju privatizāciju, kas palīdzēšot cīnīties ar korupciju. Tāpat viņš sola nodokļu samazināšanu un ierobežot ārvalstnieku tiesības iegādāties un pārvaldīt valsts dabas resursus.

Septembra sākumā kādā priekšvēlēšanu kampaņas pasākuma laikā Bolsonaru tika nopietni ievainots ar nazi, taču patlaban slimnīcu jau pametis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!