Foto: SIPA/Scanpix/LETA

ASV prezidents Donalds Tramps bija palīdzējis saviem vecākiem izvairīties no nodokļu maksāšanas miljoniem ASV dolāru apmērā, kā arī bija saņēmis vairāk naudas no sava tēva nekustamo īpašumu impērijas, nekā bija apgalvojis, otrdien ziņoja laikraksts "The New York Times".

Tramps "deviņdesmitajos gados piedalījās šaubīgās nodokļu shēmās, tai skaitā tiešas krāpniecības gadījumos, kas ievērojami palielināja bagātību, ko viņš saņēma no saviem vecākiem", apgalvoja laikraksts.

Tramps daudzkārt ir sacījis, ka viņš, veidojot savu bagātību, esot saņēmis maz palīdzības no sava tēva – Ņujorkas nekustamo īpašumu attīstītāja Freda Trampa.

Laikraksts tomēr konstatējis, ka tā nav patiesība, pamatīgi izpētot plašu nodokļu deklarāciju un konfidenciālu datu klāstu.

"The New York Times" rakstīja, ka Tramps no sava tēva darbības nekustamo īpašumu jomā saņēmis summu, kas ir ekvivalenta 413 miljoniem ASV dolāru mūsdienu naudā.

"Trīs gadu vecumā Tramps pelnīja 200 000 dolāru gadā mūsdienu naudā no sava tēva impērijas. Astoņu gadu vecumā viņš bija miljonārs," ziņoja laikraksts.

"Drīz pēc tam, kad Tramps pabeidza koledžu, viņš no sava tēva saņēma vienam miljonam dolāru ekvivalentu summu gadā. Gadu gaitā šī summa pieauga līdz vairāk nekā pieciem miljoniem dolāru gadā četrdesmitajos un piecdesmitajos gados."

"Tramps saņēma lielu daļu šīs naudas tāpēc, ka palīdzēja saviem vecākiem izvairīties no nodokļiem," apgalvoja "The New York Times". "Viņš ar saviem brāļiem un māsām izveidoja viltus firmu, lai nomaskētu miljoniem dolāru, kas bija saņemti dāvanās no vecākiem."

Tramps arī "palīdzēja savam tēvam panākt nepiemērotas nodokļu atlaides miljoniem dolāru apmērā," piebilda laikraksts.

"Viņš arī palīdzēja formulēt stratēģiju savu vecāku nekustamo īpašumu vērtības pazemināšanai par simtiem miljonu dolāru nodokļu deklarācijās, krasi samazinot nodokļu rēķinu."

Laikraksts ziņoja, ka Trampa vecāki Freds un Mērija Trampi, kas miruši attiecīgi 1999. un 2000. gadā, pārskaitīja saviem bērniem vairāk nekā vienu miljardu dolāru. Par to būtu vajadzējis samaksāt nodokļus vismaz 550 miljonu dolāru apmērā, bet Trampi samaksāja tikai 52,2 miljonus dolāru, vēstīja laikraksts.

Tramps atteicās komentēt šo rakstu, bet paziņojumu par to sniedza viens no viņa advokātiem Hārders.

""The New York Times" apgalvojumi par krāpniecību un izvairīšanos no nodokļiem ir simtprocentīgi nepatiesi un lielā mērā apmelojoši," sacīja Hārders. "Nebija nekādas krāpniecības vai izvairīšanās no nodokļiem. Fakti, ar kuriem "The [New York] Times" pamato savus nepatiesos apgalvojumus, ir ārkārtīgi neprecīzi."

"Prezidents Tramps nav nekādi bijis iesaistīts šajās lietās," piebilda advokāts.

"Šīs lietas kārtoja citi Trampu ģimenes locekļi, kas paši nebija eksperti un tāpēc pilnīgi paļāvās uz iepriekšminētajiem licencētajiem profesionāļiem, lai nodrošinātu pilnīgu atbilstību likumam," sacīja Hārders.

Tramps atšķirībā no agrākajiem ASV prezidentiem ir atteicies publiskot savas nodokļu deklarācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!